angelina jolie

Glumica Angelina Jolie se nakon dvostruke mastektomije podvrgla novoj operaciji kako bi spasila svoj život, a njenu ispovest preneo je New York Times.

Angelina Jolie je u autorskom tekstu za ovaj američki časopis podelila vest o svojoj operaciji prilikom koje su joj odstranjeni jajnici i jajovod, kako bi sprečila razvoj karcinoma, od kojeg je u 59. godini života preminula njena majka.

Poznata holivudska glumica, veliki humanitarac i majka sedmoro dece nikada nije bežala od problema. Svojim hrabrim primerom je dokazala da se protiv raka može i treba boriti.

Njenu ispovest pod nazivom Diary of a Sugery (Dnevnik operacije) prenosimo u celosti:

“Pre dve godine sam pisala o svojoj odluci da se podvrgnem preventivnoj dvostrukoj mastektomiji. Jednostavan test krvi je otkrio da nosim mutirani BRCA1 gen. Ova mutacija je moje šanse za oboljenje od raka dojke podiglo na 87% ali i rizik od raka jajnika na 50%. Ova opaka bolest je već odnela živote mojih najmilijih – moje majke, bake i tetke. Želela sam da žene i devojke koje su se našle u sličnoj opasnosti podsetim da imaju mogućnost izbora!

Želela sam da otvoreno pričam o svemu, kako bi me čuo ceo svet, deleći korisne informacije o operacijama koje bi poslužile kao preventiva svim ženama koje su imale velike šanse da obole od karcinoma jajnika i jajovoda.

Već duže vreme sam planirala da se podvrgnem ovoj operaciji. Iako je ova operacija daleko jednostavnija od dvostruke mastektomije, njene posledice su mnogo ozbiljnije. [tweetherder]Ovakva procedura tera ženu u preuranjenu menopauzu[/tweetherder]. Želela sam da budem spremna na to, i psihički i emocionalno, razgovarala sam sa mnogim doktorima, informisala se o alternativnim načinima lečenja i veštačkim hormonima. Ipak, jako dugo sam oklevala sa zakazivanjem operacije.

Pre dve nedelje, javio mi se moj lekar kako bi mi saopštio dobre vesti. “Vaš Ca-125 je normalan”, rekao je. Odahnula sam sa olakšanjem. Pročitao mi je rezultate testa koji je merio nivo CA-125 u mojoj krvi, a on se koristi za detekciju karcinoma jajnika. Svake godine se podvrgavam ovom testu i svake godine iznova strepim čekajući rezultate.

Ipak, to nije bilo sve. Doktor je želeo još nešto da mi kaže. “Veliki broj inflamatornih markera ukazuje na moguć početak karcinoma. CA-125 ima oko 50% šanse da ne prepozna rak u ranoj fazi.” Rekao mi je da obavezno potražim savet hirurga što pre.

Prošla sam kroz sve ono što kroz šta prolaze hiljade žena širom sveta. Govorila sam sebi da moram da ostanem mirna, jaka, i da nema razloga da mislim da neću poživeti dovoljno dugo da vidim svoju decu kako odrastaju i da jednoga dana vidim svoje unuke.

Ukoliko ste propustili: Jelena Pantić o svom izlečenju od raka: Bolest je bila vapaj moje duše

Pozvala sam svog surpuga koji je tada boravio u Francuskoj. Svega par sati kasnije, već je bio u avionu, kako bi se vratio kući i pružio mi podršku u teškim trenucima. U takvim trenucima, sve vam postane kristalno jasno. Postajete svesni životnih prioriteta, znate za šta živite i šta je zaista važno.

Istog dana sam posetila hirurga svoje majke. Poslednji put sam je videla onog dana kada mi je majka umrla. Zaplakala je čim me je ugledala. “Ličiš na svoju majku”, rekla je jecajući. Zatim sam se i ja rasplakala. Ipak, nekoliko trenutaka kasnije smo jedna drugu ohrabrile osmehom, svesne da je kucnuo čas za suočavanje sa problemima.

Rezultati ultrazvuka nisu bili zabrinjavajući – ako je kancer i postojao, bio je u ranoj fazi. Ipak, morala sam da čekam čitavih pet dana na konkretnije rezulatate.

Rezultati su stigli i bili su negativni. Iako je i dalje postojala izvesna šansa da postoji kancer u svojoj ranoj fazi, to nije bilo ništa u poređenju sa pravim tumorom. Na svu sreću, i dalje sam imala mogućnost da se podvrgnem operaciji kako bih uklonila jajnike i jajovode i time se se zauvek rešim straha. Odlučila sam da to uradim!

Ja to nisam uradila samo zato što imam mutaciju gena BRCA1, i želim da to znaju sve žene koje čitaju ove redove. Mutacija na tom genu ne znači da se i vi morate obavezno podvrgnuti operaciji. Razgovarala sam sa mnogim doktorima i hirurzima. Postoje i druge opcije. Neke žene se oslanjaju na kontraceptivne pilule ili lekove alternativne medicine i redovno idu na preglede. Postoji mnogo način da se brinete o svom zdravlju. Jako je važno da žene bude svesne da imaju pravo izbora i da one odlučuju o tome šta je najbolje za njih.

U mom slučaju, većina lekara sa kojima sam razgovarala je potvrdila da bi za mene bilo najbolje da se podvrgnem operaciji i uklonim jajnike i jajovode, jer ne samo da sam vlasnica mutiranog gena, već je kancer odneo živote čak tri žene u mojoj porodici.

Koji su najpozantiji mitovi o raku? Za odgovor na ovo pitanje kliknite OVDE.

Prošle nedelje sam se napokon podvrgla ovoj operaciji – pronađen je mali benigni tumor na jednom od mojih jajnika, ali nije bilo ni traga od kancera u drugim tkivima.

Sada nosim prozirni flaster koji sadrži bio-indentičan estrogen. Progesteronski IUD je umetnut u moju matericu kako bi se održao idealan balans hormona u mom telu i kako bi se sprečila eventualna pojava raka materice.

Rizik od oboljenja uvek postoji i činjenica je da ću ja zauvek biti “sklona” ovoj užasnoj bolesti. Trudiću se da pronađem način da na prirodan način ojačam svoj imuni sistem. I danas, posle svega, osećam se ženstveno i moćno. Sigurna sam u odluke koje donosim kada je u pitanju moja porodica. Znam da moja deca nikada neće reći “Moja majka je preminula od raka jajnika“.

Uprkos hormonskoj terapiji, ja sam sada u menopauzi. Nikada više neću moći da rodim dete, a očekuju me i mnoge druge promene na mom telu. Ipak, staložena sam, ne zato što sam jaka, već zato što sam svesna da su i problemi deo života. Nemam čega da se bojim.

Duboko se saosećam sa ženama koje su ovakve probleme iskusile u mladosti, pre nego što su se ostvarile kao majke. Njihova situacija je daleko teža od moje. Otkrila sam da postoji opcija da žena ukloni jajovode, ali ne i jajnike, kako bi zadržala mogućnost majčinstva i kako bi izbegla prinudnu menopauzu. Nadam se da su i druge žene svesne ovoga.

Nije lako donositi odluke, ali je moguće preuzeti kontrolu nad svojim životom i zdravljem. Možete potražiti savet stručnjaka, raspitivati se o različitim načinima lečenja i sami odlućiti šta je najbolje za vas. Znanje je moć.

 

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.