Postporođajna depresija: Kako prepoznati simptome ovog problema

postpartum-depression-4
Postporođajna depresija ili PPD je sve češći problem mnogih majki danas, ali mnogo je nerazumevanja i nepoznanica i dalje oko prepoznavanja simptoma ovog stanja

Promena raspoloženja, neredovan san i veoma izražena depresija su znaci da je problem mnogo veći od obične preosetljivosti posle porođaja. Sa ovim simtomima se bore mnoge majke danas, a neke od njih su svoju popularnost iskoristile da javnost upozore na ovo, nimalo naivno stanje, koje pogađa sve više žena danas.

postpartum-depression-6

Mlada glumica Hayden  Panettiere je u nedavnom intervjuu otkrila da je posle rođenja ćerkice Kaye prošlog decembra, koju je dobila u braku sa bokserom Wladimir Klitschkom, patila od postporođajne depresije: “Kada vam drugi kažu da pate od PPD, pomislite da se radi o tome da imate negativna osećanja o svojoj bebi, da želite da je povredite i naudite joj. Ja nikada nisam imala takve osećaje, ali ih neke žene imaju, i ne možete ni da zamisite kakve stvari mogu da vas pogode u tom trenutku. Mnogo je nerazumevanja i nedoumica oko toga”, rekla je Hayden.

Mother With Baby Suffering From Post Natal Depression

Ona nije prva poznata dama koja je javno govorila o postporođajnoj depresiji u koju je upala posle rođenja bebe. I Brook Shields, Gwenyth Paltrow, Amanda Peet i Alanis Morissette su se borile sa ovim stanjem. Prema istraživanju Američke asocijacije psihologa, 16 procenata žena iskusi neku vrstu postporođajne depresije, a 41 procenata njih se ponovo susreće sa njom u kasnijim trudnoćama. Neki simtomi ovog poremećaja se mogu javiti čak i tokom trudnoće, pokazuju studije objavljene u časopisu The Lancet. Ali to je statistika sačinjena samo od žena koje zatraže medicinsku pomoć. “Glavni problem je nerazumevanje i nedoumice šta ovaj sindrom u stvari predstavlja”, kaže doktorka Samantha Maltzer-Brody, sa Instituta za poremećaj raspoloženja žena na Univerzitetu u Severnoj Karolini.

“Ono što mi zovemo postporođajna depresija je na mnogo načina nedovoljan termin. PPD je ustvari sprektar različitih simptoma, od blagih do ozbiljnih. Žene mogu biti melanholične, tužne, anksiozne, udaljene, preplavljene osećanjima ili iskusiti postporođajnu psihozu, koja je pravi psihijatrijski problem”, dodaje doktorka.

postpartum-depression-1

Zbog mnogih različitih stepena težine simptoma, mnoge žene koje iskuse samo blage promene u svakodnevnim osećanjima to pripisuju hormonima i emotivnom stanju u kom se nalaze posle porođaja.

“Ali ako ne obratite pažnju i na najmanje znake da ipak nešto nije u redu, nećete znati da se na pravi način izborite sa njima sve dok ne potražite pomoć stručnjaka”, savetuje Maltzer-Brodyjeva.

[tweetherder]Ovih šest znakova su simptomi postporođajne depresije na koje morate obratiti posebnu pažnju.[/tweetherder]

 1. Ne možete da zaspite kada i vaša beba spava

Neki ljudi imaju problema sa dremanjem, ali ako vaše beba spava noću, a vi ležite nervozno pored nje i previše brinete da bi zaspali, to može biti znak PPD.

2. Imate osećaj da ne uživate u bebi

Normalno je osetiti neki stepen strepnje i anksioznosti kada dovedete bebu kući iz bolnice. Sve je to nepoznanica za vas. Ali ako osetite da vas nervoza sprečava da uživate u vremenu provedenom sa bebom, morate potražiti pomoć jer je to još jedan znak PPD.

3. Preplavljeni ste emocijama

Svima su pomešane emocje kada se prvi put susretnu sa svojom bebom. Razlika je u tome kako vaša brojna osećanja utiču na vaše normalno funkcionisanje. Kod postporođajne depresije, ta preplavljenost emocijama može dovesti do toga da ne možete da spavate ili jedete, i čini vam se da se borite da pregurate svaki novi dan.

4. Čini vam se da ćete iskočiti iz sopstvene kože

Za mnoge žene ovaj osećaj znači biti aktivna. “Ne možete da legnete, plačete, ne možete ni mirno da sednete i ništa vam ne ide od ruke, iako ste započele hiljadu stvari”, kaže doktorka Meltzer-Brody. Sve je ovo deo postporođajne depresije.

5. Muče vas opsesivne misli

Jedan od simptoma postporođajne depresije su i nelogične misli koje vas potpuno obuzmu. Ubeđeni ste da ćete ispustiti svoju bebu kada silazite niz stepenice, ili se nepotrebno brinete da će noževi pasti na nju dok kuvate u kuhinji. Iako su majke prirodno programirane da konstantno brinu o deci i uvek budu na oprezu, postporođajni sindrom preterane brige i iracionalnog straha je ono što vas sputava da se normalno brinete o bebi.

6. Razdražljivi ste

Tuga i nervoza se često ispoljavaju na različite načine. “Za mnoge ljude ovo je oblik razdražljivosti. Čini vam se da vam je fitilj toliko kratak da vam svi oko vas idu na nerve i ne treba im puno da vas dovedu u stanje kada mislite da ćete eksplodirati. Zato morate potražiti pomoć što pre”, kaže na kraju Meltzer-Brodyjeva.

Ako ste se nedevno porodile i možete se identifikovati sa nekim od navedenih simptoma preko kojih se postporođajna depresija ispoljava, morate potražiti pomoć stručnjaka. Razgovaratje sa pedijatrom ili posetite neke od sajtova, kao što su Postpartum Support International i Postpartum Progress. Znajte da niste usamljene i što pre poradite na svom problemu, pre ćete se posvetiti svojoj bebi i bezbrižno posmatrati njeno odrastanje bez bojazni i staha.

Izvor: Shape.com
1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.