Plogging je novi fitnes trend kojim se čuva okolina

Ploggeri sa prikupljenim “plenom” (Izvor: European Cleaning Journal)

Novi fitnes trend iz Švedske, koji postaje sve popularniji iz dana u dan – plogging, kombinacija je džoginga (jogging) i skupljanja smeća (plocka upp – švedski).

Veoma je lagana veža u pitanju, a što je najvažnije – ne doprinosi samo vašem zdravlju, već i čistijoj sredini. 

Popularan skandinavski način vežbanja, koji spaja “korisno i korisnije”, u suštini je jako jednostavan. Sve što vam je potrebno, jeste oprema za trčanje i kesa za đubre, i spremni ste – možete početi sa skupljanjem smeća dok džogirate, eventualno zastajući kako biste se slikali za instagram.

Plogging je još uvek novost za mnoge Amerikance, iako je ovaj trend započet na instagramu još 2016. godine. Danas, postoje brojne grupe koje upražnjavaju ovu aktivnost širom planete. 

Ipak, neki navode kako je to dobra ideja u teoriji, ali veoma loša u praksi. Recimo, ako živite u Njujorku, susretaćete se sa smećem na svakom koraku – što, priznajete, može da oteža džogiranje, ali i smanji volju za ploggingom.

Međutim, ako živite u manjem gradu ili selu, ovaj način vežbanja može biti super za vas, ali i vašu okolinu. Za 30 minuta, možete sagoreti 288 kalorija, što nije malo. Ako vas brine ekološka situacija u svetu i želite da pomognete, ova jednostavna vežba je pravi izbor za vas.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.