Koliko traje prva menstruacija?

Šta je važno da znaš, pre nego što dobiješ prvu menstruaciju? Pre svega, mora se naglasiti da je to sasvim normalna i prirodna pojava, tako da ne postoje razlozi za strah i stid koji devojke često osećaju.

Mlade osobe bi trebalo da se dobro informišu o tome šta mogu da očekuju, kako ne bi bilo neprijatnih iznenađenja i kako bi prva menstruacija prošla bez briga.

Jedna od stvari koje najčešće muči devojčice jeste pitanje o trajanju prve menstruacije. Važno je znati da trajanje krvarenja zavisi od osobe do osobe, s tim da je svojstvo menarhe (kako se još naziva prva menstruacija) da bude veoma nepredvidiva.

Početak menstruacije označava da su jajnici zreli, međutim, iako su jajnici sada sposobni za pojačanu proizvodnju estrogena, ovulacija može da izostane u prvih nekoliko meseci.

Ilustracija: Antonia Sadler

Ovulacija je proces koji je zadužen za redovnu menstruaciju, pa prvih nekoliko menstruacija mogu da variraju u dužini trajanja (od 2 do 7 dana) i količini krvi koju tvoje telo izgubi.  S vremenom, menstrualni ciklus se reguliše, tako da nema razloga za brigu.

Zbog izostanka ovulacije, mlade devojke često ne osećaju menstrualne grčeve u početku, iako su oni potpuno normalni i nastaju usled grčenja materice. Procenjeno je da bi devojke mogle da očekuju prvu menstruaciju, kada dostignu približno 45 kilograma. S obzirom da je u današnje vreme lakše postići odgovarajuću težinu, nije neuobičajeno što se menarha javlja nešto ranije nego što je to bio slučaj kod prošlih generacija.

Nekoliko znakova da možeš uskoro da očekuješ prvu menstruaciju:

Period u kome se javlja prva menstruacija varira od 9 do 15 godine, s tim da postoje individualne razlike i da je nemoguće predvideti je. Nije loša navika nositi sa sobom par uložaka – nikad se ne zna kad mogu da zatrebaju. 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.