čoker
(foto: Favim)

Takozvane “choker” ogrlice bile su apsolutni modni hit devedesetih godina prošlog veka, a odskora su ponovo postale neizostavan modni detalj. Ipak, jako malo ljudi zna šta one zaista predstavljaju…

Čoker ogrlice nisu nikakva novotarija, ova vrsta nakita je prisutna već vekovima, a u svakoj epohi označavale su nešto drugo.

Ovo je manje poznata istorija omiljenih ogrlica današnjih devojaka:

XVIII vek

U vreme Francuske revolucije, žene su nosile čoker ogrlice u crvenoj boji, kako bi odale počast onima koji su završili na giljotini. Ogrlice su bile u formi trake, a osim na vratu, mogle su se nositi i kao modni detalj na odeći, pa se tako uglavnom ukrštala u obliku slova X na leđima.

choker-eyes-fashion-girl-Favim.com-5006057
(foto: Favim)

XIX vek

U ovo vreme, čoker ogrlice nisu predstavljale ništa pohvalno. Naime, crne trake oko vrata devojaka uglavnom su značile da se nalazite u društvu prostitutke. Jedan primer za to može se pronaći u Maneovoj slici “Olimpija”.

Kraj XIX i početak XX veka

Ubrzo su se i dame iz visokog društva povele za modom čokera, pa ste ovakav tip ogrlica mogli da vidite i na kraljevskim vratovima. Tako je Aleksandra od Danske, supruga Edvarda VII i carica Indije proslavila sasvim određeni tip čoker ogrlica. Naime, u njeno vreme nosile su se čoker ogrlice od bisera koje su pokrivale ceo vrat. Bile su popularne i baršunaste sa dragim kamenom u sredini. Aleksandra od Danske je uvela u modu široku čoker ogrlicu od bisera i dijamanata, a uskoro je ona postala poznata kao “ogrlica za pse”. Posle ovoga, čokeri nisu bili toliko u modi, a onda su nastupile devedesete godine i popularne čoker ogrlice u formi lažnih tetovaža kojih se svi vrlo dobro sećamo.

Izvor: buzzfeed.com
1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.