Washoe kao novorođenče
Washoe kao novorođenče

Sigurno ste mnogo puta u životu pomislili na osnovu pogleda u očima svog kućnog ljubimca da se prosto saoseća sa vašim bolom i da može da govori da bi sigurno rekao neku reč utehe. Ne, nije vam se učinilo, a priča o šimpanzi Washoe će vas uveriti u to.

1966. godine profesor Roger Fouts je usvojio mladunče šimpanze koje je ostalo siroče nakon što mu je majka ubijena u Africi. Za razliku od mnogih šimpanzi, Washoe nije završila iza rešetaka u zoološkom vrtu ili kao deo nekog eksperimenta već je dobila pravi dom. Osim toga, postala je prva šimpanza koja je naučila jezik znakova pomoću kojih je mogla da se sporazumeva sa ljudima.

U narednih 30 godina je ovo inteligentno stvorenje izazivalo nevericu i iznenađenje jer se pokazalo da ume da izrazi strah, uživanje, sreću, tugu i saosećanje.

washoe 1

Kada je imala 17 godina Washoe je upoznala volonterku Kat koja je u to vreme bila trudna. Washoe je bila toliko zadivljena činjenicom da se u utrobi njene posetiteljke razvija novi život i konstantno ju je ispitivala na svom jeziku znakova o bebi koja treba da dođe na svet.

Odjednom, Kat je prestala da posećuje ženku šimpanze i svi su primetili znake depresije na Washoe. Kada se nakon nekoliko nedelja Kat ponovo pojavila Washoe ju je izbegavala. Međutim, kada joj je Kat objasnila da je, nažalost, doživela pobačaj i izgubila svoju bebu desilo se pravo čudo. Nakon što je Kat na znakovnom jeziku obrazložila gubitak deteta, Washoe je pokazala gestove koji su upućivali na reči plač, molim te, osoba i zagrljaj.

washoe 2

Sve okupljene je prenerazilo i dovelo na ivicu suza njeno saosećanje jer su u prethodnim godinama bili svedoci da je i ona sama dva puta ostala bez mladunaca koji bi umirali u bliskom periodu nakon rođenja. Svi oni su tek tad postali svesni koliko životinja ume da pati za svojim potomstvom, potpuno isto kao i čovek.

washoe 3

Oni su, nakon toga, odlučili da joj ispune želju za ostvarivanjem uloge majke i doneli su joj mladunče šimpanze Loulisa, koje je ostalo siroče, a koje je ona odmah prihvatila kao svoje. U roku od nedelju dana je uspela da ga nauči i prvi znak na pojmovnom jeziku na isti onaj način na koji roditelji uče svoju decu da govore.

washoe 4

2007. godine, u 42. godini, Washoe je podlegla starosti i napustila ovaj svet okružena voljenima. Iza sebe je ostavila naučnu činjenicu da su životinje inteligentna bića koja umeju i te kako da budu brižna.

Izvor: littlethings.com
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.