Pristup automobilima čuvenom njujorškom Central parku biće zabranjen od ovog leta, nakon više od jednog veka, izjavio je gradonačelnik Njujork Sitija Bil de Blasio.

On je novinarima u Njujorku rekao da će se zabranom pristupa automobilima putevi u Central parku vratiti pešacima, trkačima i biciklistima.

“To nije bila namena ovog parka, da bude izgrađen za automobile. On je, bukvalno, izgrađen pre nego što su postojali automobili. Izgrađen je za ljude”, izjavio je De Blasio.

De Blasio je dodao da je motoristima zabranjen pristup severnom delu parka 2015. godine, a da nova zabrana podrazumeva čitav park, osim četiri poprečna puta, koji su sagrađeni prema originalnom planu parka, za potrebe saobraćaja.

Odluka, čiji je cilj smanjivanje broja saobraćajnih nezgoda i zagađenje vazduha u najposećenijem urbanom parku u SAD, stupa na snagu 27. juna, prenio je “Gardijan”.

“Tu će postojati neka vrsta mira i osećaja sigurnosti koji tu ranije nisu postojali”, zaključio je De Blasio.

Više od 43 miliona ljudi godišnje posjeti Central park, koji zauzima površinu od 325 hektara na Menhetnu.

Park na Menhetnu, koji se sastoji od zoološkog vrta, veštačkog jezera, te jezera za plovidbu, kao i prostora za održavanje raznih događaja, proglašen je nacionalnim istorijskim znamenjem 1962. godine.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.