kokosovo ulje
Puno dobrobiti od jedne namirnice (foto: Phu Thinh Co)

Tekstovi o ajurvedskoj medicini, pisani na Sanskritu i stari preko 4.000 godine spominju  mnogobrojne blagodeti kokosovog ulja. Stanovnici Filipina kokosovo drvo nazivaju i drvetom života. 

Zrelo kokosovo drvo, starosti od 6 do 10 godina, pa sve do 80 – 120 godina, svake godine rodi oko 15 “grozdova” na kojima se može naći i do 10 kokosovih oraha.

Za vreme Drugog svetskog rata, kokosova voda je davana vojnicima intravenozno kako bi što duže ostali hidrirani. Ova metoda se i dan danas koristi u nekim delovima sveta. Jedinstvena struktura kokosove vode – tečnosti koja se nalazi unutar mladog kokosovog oraha – sadrži veliku količinu elektrolita, prirodnog šećera i esencijalnih amino-kiselina.

U XX veku, kokosovo ulje postalo je jedno od najčešće korišćenih ulja u procesu prerade hrane, naročito u Severnoj Americi. Oko 1940. godine, ulja dobijena iz semena kukuruza, soje i pamuka preuzela su primat u prehrambenoj industriji, zbog tvrdnji lekara da je velika zastupljenost  zasićenih masti u ishrani glavni faktor koji uzrokuje pojavu srčanih oboljenja. Zbog ove doktorske hipoteze, mnogi Amerikanci su poverovali da je idealan način ishrane onaj u kome su masti jako slabo zastupljene, zbog čega je kokosovo ulje prestalo da se koristi u prehrambenoj industriji.

[tweetherder]Kokosovo ulje se u XXI veku vratilo na velika vrata![/tweetherder]

Osnovni sastojak kokosovog ulja je laurinska kiselina, koja ima snažno antivirusno i antibakterijsko dejstvo i tako nas štiti od mnogih bolesti. Jedini drugi izvor laurinske kiseline je majčino mleko, a poznato je da ono izgrađuje imunološki sistem tek rođenog deteta.

Drugi sastojak kokosovog ulja je kaprilična kiselina koja podstiče razvoj “dobrih” bakterija, naročito bakterija mlečne kiseline.

Kokosovo ulje se preporučuje kao prirodno pomoćno sredstvo za sprečavanje nastanka i lečenje sledećih oboljenja: gojaznost, dijabetes, srčane bolesti, problemi sa bubrezima, visok krvni pritisak, zatim za jačanje imuniteta, održavanje normalnog nivoa holesterola, regulisanje varenja, regulisanje metabolizma, pomaže zdravom funkcionisanju štitne žlezde…

Pored toga, kokosovo ulje ima antivirusno i antibakterijsko dejstvo pa je vrlo efikasno sredstvo protiv raznih infekcija. Kokosovo ulje ubija viruse koji izazivaju ospice, grip, herpes, hepatitis, SARS, kao i bakterije koje izazivaju razne infekcije grla, mokraćnih kanala, upalu pluća i gonoreju.

Prisustvo triglicerida srednjeg lanca i masnih kiselina u kokosovom ulju veoma je korisno u prevenciji bolesti jetre, jer se materije lako pretvaraju u energiju, čime se smanjuje opterećenje jetre i sprečava nakupljanje masnoća.

Na kraju, kokosovo ulje je jedan od najboljih prirodnih sredstava za negu kose. Ono kosi daje sjaj i podstiče zdrav rast kose. Ukoliko se redovno utrljava u koren kose otklanja perut, a esencijalni proteini u kokosovom ulju hrane i regenerišu oštećenu kosu. Kokosovo ulje predstavlja sigurno rešenje problema sa suvom i perutavom kožom, hidrira i sprečava prerano starenje kože. Iz tih razloga kokosovo ulje je omiljeni sastojak za izradu savremenih kozmetičkih preparata za negu kose i tela, kao sto su sapuni, šamponi, losioni i kreme.

izvor: Journal, Indian Academy of Clinical Medicine
6 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.