Napravite dezodorans u stiku od prirodnih sastojaka

Jeftiniji, a zdraviji dezodorans - napravite ga same! (Foto: theeverythingsoapblog.com)
Jeftiniji, a zdraviji dezodorans – napravite ga same! (Foto: theeverythingsoapblog.com)

Često nismo svesni potencijalnih rizika po zdravlje kada biramo sredstva protiv znojenja, pa je osim snage njihovog delovanja u neutralisanju neprijatnih mirisa, važno uzeti u obzir i njihov hemijski sastav.

U parfimerijama, apotekama i prodavnicama možete pronaći veliki broj dezodoranasa i antiperspiranata u različitim oblicima (stik, roll-on, sprej). Dezodoransi i antiperspiranti su različiti po sastavu, pa je i princip po kom deluju drugačiji.

Dezodoransi usporavaju aktivnost i razvoj bakterija, čime sprečavaju neugodan miris kože, a budući da uglavnom sadrže veštačke mirise, delimično ublažavaju miris znoja. Postoji veliki broj hemijskih sastojaka koji deluju kao dezodoransi, a najčešće se upotrebljavaju denaturisani alkohol i triklosan.

Triklosan je konzervans sa jakim anti-bakterijskim dejstvom. Još uvek nije dovoljno istražen, ali je naučno dokazano da u većim dozama ima jako štetno delovanje na ljudsko zdravlje (može imati kancerogeno dejstvo, izaziva oštećenja jetre, slabi imunološki sistem, smanjuje plodnost, narušava hormonalnu ravnotežu, izaziva oštećenja ploda) i potencijalna je opasnost za očuvanje eko-sistema. Zbog svog delovanja, triklosan je u nekim državama svrstan u grupu pesticida.

Antiperspiranti sadrže soli aluminijuma i cinka, a deluju na smanjenje protoka znoja sužavajući pore znojnih žlezda i blokirajući njihove kanaliće.

Mnoge aluminijumove soli deluju iritirajuće i nadražujuće, što rezultira crvenilom i upalom kože. Ako su u spreju, ne preporučuje se njihovo udisanje, jer dugotrajnom upotrebom mogu izazvati oštećenje pluća.

Aluminijum se takođe dovodi u vezu sa nastankon Alchajmerove bolesti.

Kako biste očuvali svoje zdravlje, ali i zdravlje vaših ukućana, predlažemo vam zdravu, ali i jeftinu alternativu – dezodorans od prirodnih sastojaka koji možete napraviti sami!

Recept za dezodorans u stiku od prirodnih sastojaka

Sastojci

  • 6-8 supenih kašika koskosovog ulja (u čvrstom stanju)
  • 50g sode-bikarbone*
  • 30g kukuruznog štirka/skroba (ili jednostavnije, to je Gustin/Čvrstin)

Uputstvo

Izmešajte sve sastojke pomoću kašike ili ručnog blendera, dok ne dobijete čvrstu, ali “savitljivu” homogenu masu. Njena tekstura trebala bi biti slična onoj koju imaju kupovni dezodoransi u stiku. Ako je masa previše vlažna, dodajte još malo kukuruznog skroba.

Dobijenu masu možete staviti u staru ambalažu dezodoransa u stiku ili u kutijicu, pa je nanositi prstima. Ova količina može trajati više od tri meseca, za dvoje ljudi.

*Napomena: Postoji mali procenat ljudi koji su alergični na sodu-bikarbonu pa bi bilo dobro da pre prvog korišćenja ovog dezodoransa, namažete samo mali deo kože i proverite da li će se pojaviti crvenilo ili ne.

Izvor: heal-thyself.ning.com
3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.