Mit ili istina: Spavanje u grudnjaku učvršćuje grudi?

(foto: Favim)

Poznato je i to da je legendarna glumica i seks-simbol Marylin Monroe verovala da je će zadržati svoju ženstvenu 36D figuru noseći brusthalter tokom spavanja.

Mnoge zvezde su tvrdile da nošenje grudnjaka u krevetu može da spreči opuštanje grudi u kasnijoj životnoj dobi. Međutim, neke druge urbane legende tvrde da u stvari nošenje rublja tokom spavanja može biti uzrok opuštenih grudi. Stručnjaci su se konačno oglasili i strpali glasine u krevet.

Ne samo da brusthalter tokom spavanja ne može da spreči opuštanje grudi, on može i da ograniči limfne žlezde koje pomažu da se izbace toksini iz grudi, tvrdi dr Sert Rankin.

Dr Rankin iz Londonske lekarske klinike otkrila je da je opuštanje dojki neizbežno u svakom životnom dobu jer tkivo polako gubi elastičnost s vremenom i da veruje da nošenje grudnjaka tokom spavanja to neće moći da spreči:

“Kada ležite ravno, efekat gravitacije gura tkivo dojke nazad prema grudima a ne prema nožnim prstima. Zato je nošenje grudnjaka (čija je svrha je da podrži grudi odozdo) u suštini suvišno u krevetu jer se grudi prirodno sabijaju na našim grudima”.

Osim što tvrdi da brus u krevetu ne može da se bori protiv gravitacije, dr Rankin upozorava i da može imati negativne efekte na neke telesne funkcije.

Limfne žlezde su kao izlazna vrata kroz koja iz grudi izlaze štetne materije, odnosno za slanje proizvoda poput estrogena u jetru ili bubrege gde se razrađuju, a nošenje grudnjaka, kako je rečeno, ometa njihov rad.

“Isto važi i za limfni sistem: tesan grudnjak može ograničiti protok limfe u mnogim važnim limfnim čvorovima oko dojke i pazuha, sprečavajući vitalne funkcije sistema za izbacivanje toksičnih proizvoda iz tela”, kaže dr Rankin.

Drugi eksperti su već ranije potvrdili ovu teoriju i upozorili žene da izbegavaju previše uske grudnjake jer mogu umanjiti dotok krvi i limfnu drenažu, što u najgorem slučaju može da dovede do hronične upale, edema (zadržavanja tečnosti) i neprijatnosti.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.