Istorija bikinija: Kako je nastao najizazovniji kupaći kostim na svetu?

Nekada su žene išle na plažu ovako odevene (foto: nbcnews.com)
Nekada su žene išle na plažu ovako odevene (foto: nbcnews.com)

Iako se prvi oblici bikinija javljaju još u doba starih Rimljana, prvi kupaći kostim tog, tada šokantnog kroja, nastao je 1947. godine, a izumeo ga je francuski inženjer Louis Réard.

Krenimo od početka!

Kada je ženama po prvi puta dozvoljeno da učestvuju na Olimpijskim igrama, 1913. godine, nastao je prvi dvodelni kostim koji se zapravo sastojao od dugačke majice bez rukava i kratkih pantalonica. Osmislio ga je Carl Janzten, a iako je za današnje pojmove bio i previše čedan, u to vreme je izazvao pravi skandal.

Tokom Drugog svetskog rata, žene su odbacile suknje i počele da skraćuju rubove kupaćih pantalona i da otkrivaju mali deo struka, što se moglo pripisati i štednji na materijalu u doba opšte nestašice.

1946. godine pariški dizajner Jacques Heim predstavio je atome – najmanji kupaći kostim na svetu koji je sablaznio javnost. Ženama se sada vidio celi stomak, a gornji deo je bio najmanji do sada.

Samo godinu nakon atomea, na scenu stupa još manji kupaći, odnosno danas slavni bikini. Osmislio ga je francuski inženjer Louis Réard i nazvao ga prema arhipelagu Bikini na kojem su se za vreme Prvog svetskog rata testirale atomske bombe. Bikini se sastoji od 23 ostrva koji okružuju duboku lagunu, a nalazi se u Tihom okeanu. Louisov kupaći kostim bio je napravljen od samo 76 centimetra materijala i imao je imao trougliće umesto klasičnog grudnjaka i tanke vrpce na bočnim stranama gaćica. Prva ga je nosila i svetu predstavila plesačica Micheline Bernardini na jednom popularnom kupalištu u centru Pariza.

Micheline Bernardini u prvom modernom bikiniju (foto: Pinterest)
Micheline Bernardini u prvom modernom bikiniju (foto: Pinterest)

U pedesetim godinama, mnoge katoličke zemlje zabranile su pojavljivanje na plažama u “prostačkom bikiniju”, ali je Louis zadovoljno trljao ruke jer je dobio više od 50.000 pisama podrške od žena koje su jedva čekale da uskoče u bikini. Poput pravog biznismena, on je pokrenuo i reklamnu kampanju kojom je poručio ženama da kupaći kostim nije bikini ako se ne može provući kroz venčani prsten.

1953. prelepa Brigitte Bardot se za vreme trajanja filmskog festivala u Kanu pojavila na plaži u belom bikiniju sa cvetnim uzorkom, što su paparaci s oduševljenjem dočekali, a žene su širom sveta poželele da kopiraju.

Bridget u Kanu 1953. godine (foto: 24femmespersecond)
Bridget u Kanu 1953. godine (foto: 24femmespersecond)

1960. Bryan Hyland izbacio je pesmu Itsy Bitsy Teenie Weenie Yellow Polka Dot Bikini koja je postala ultimativni hit i dala još jedan pečat odobrenja ovom izazovnom komadu.

(foto: PInterest)
(foto: PInterest)

1962. bila je još jedna značajna godina za bikini. Ursula Andress je u belom bikiniju izronila iz mora u filmu o Jamesu Bondu Dr.No, a Playboy je po prvi puta na naslovnicu stavio ženu obučenu u ovakav kupaći kostim.

Ursula Andres u filmu 'Dr. No' (foto: Screenshot)
Ursula Andress u filmu ‘Dr. No’ (foto: Screenshot)

1966. zanosna Raquel Welch postala je san snova mnogih muškaraca kada je obukla krzneni bikini u filmu One Million Years BC.

raquel welch

Obožavaoci Ratova zvezda nikada neće zaboraviti “svemirski bikini” koji je princeza Leia nosila u filmu Ratovi zvezda: Epizoda VI Povratak džedaja, iz 1983. godine.

Princeza Leia u 'Ratovima zvezda' (foto: Screenshot)
Princeza Leia u ‘Ratovima zvezda’ (foto: Screenshot)

U osamdesetim i devedesetim godinama, bikini na plažama bio je sasvim uobičajna stvar, a s trendovima menjali su se samo njegovi krojevi pa su tako gaćice imale sve viši izrez kako bi noge izgledale duže.

U devedesetima stigli su i prvi debelo podstavljeni topovi koji omogućuju push-up efekt, a do dan danas ovaj kroj kupaćeg kostima je najpopularniji i najprodavaniji.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.