Isprobaj: Kupka koja sagoreva masne naslage

(foto: weheartit.com)

Topla kupka se često promoviše kao veoma korisna stvar za ljudsko zdravlje, ali sigurno do sada niste čuli da vam ona može pomoći u mršavljenju!

Ovakve tvrdnje iznete su u studiji objavljenoj u časopisu Temperature, a ova studija rezultat je istraživanja sprovedenog pri Univerzitetu u Lofboru, u Velikoj Britaniji.

Stručnjaci su dokazali da jedna topla kupka (sa prosečnom temperaturom oko 40 stepeni), od sat vremena, ima iste efekte kao i vožnja biciklom, koja mora da traje isto toliko kako bismo dobili efekat kontrolisanja šećera u krvi. Sem toga, ovakva kupka omogućava i trošenje ogromne količine kalorija (oko 140), koliko se potroši kada se, na primer, pešači pola sata.

Ukoliko ste propustili: Šta svaka žena mora da uradi nakon tuširanja?

Naučnici su takođe uvideli da i pasivna i opuštajuća aktivnost na isti način utiču na metabolizam − u oba slučaja telesna temperatura je za jedan stepen viša, stabilizuje se nivo šećera u krvi i troše se kalorije.

Čak i kada je reč o antiinflamatornom efektu, topla kupka i fizička aktivnost imaju isto dejstvo, što sugeriše na to da topla kupka može uticati na smanjenje rizika hroničnog zapaljenja, tipično za bolesti kao što je dijabetes.

Ukoliko ste propustili: Zašto je važno tuširati se pre spavanja?

Osim toga, u jednoj drugoj studiji objavljenoj u časopisu Journal of Applied Phisiology, ista grupa istraživača je dokazala da pasivna toplota stimuliše u organizmu stvaranje azotnih oksida, prirodne supstance koja obara krvni pritisak i ključna je kada je reč o očuvanju krvnih sudova. Ovo je vrlo značajno za dijabetičare kojima uvek fali azotnih oksida, pa često imaju probleme sa cirkulacijom.

Izvor: redinfoportal
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.