homeless-people-portraits

Aaron Draper je fotograf iz Kalifornije koji je serijom portreta beskućnika prikazao ove nesrećne ljude u novom svetlu.

Ljudi sa ulice su na njegovim fotografijama, koje čine serijal Underexposed, prikazani što je moguće vizuelno bolje. Jer nije retkost da se stvari koje nisu lepe na oko često i ne primete.

“Steinbeck (John Steinbeck, američki pisac, prim.aut.) je uticao na mene i oblikovao moje viđenje sveta”, objasnio je Draper na svom sajtu. “U romanima O miševima i ljudima i Plodovima gneva sam se prvi put susreo sa filozofijom o drušvu, ekonomskoj neravnopravnosti i Steinbeck-ovim pokušajima da ukaže na probeme sa kojima se siromašni sloj susreće. Pisac se nadao da će doneti neke korenite promene u društvu, kao što se i ja nadam da ću omogućiti ljudima da na mnogo humaniji način počnu da posmatraju beskućnike.”

Prema podacima organizacije endhomelessness.org u Americi je 2014. godine bilo 578.424 beskućnika, od kojih je čak 177.373 boravilo “na nehumanim mestima koja nisu namenjena za ljudski život, kao što su ulice i napuštene zgrade”. Među više od pola miliona beskućnika, bilo je i oko 50.000 ratnih veterana.

homeless-people-portraits 16

“Kada je reč o odruštvenom angažovanju, veću javnu svest podižete ako propagirate nadu umesto beznađa.”

homeless-people-portraits 2

“Svetlost sam koristio kao način da gledaoce zainteresujem za subjekte prikazane u serijalu Underexposed

homeless-people-portraits 3

“Kada je nešto neeksponirano, zanči da mu nedotaje svetlo, ali detalji su u senkama.”

homeless-people-portraits 4

“Korišćenje stroboskopske svetlosti mi dopušta da osvetlim svoje subjekte, da oni stanu ispod svetla i izađu iz senke, kako bi ih drugi videli i cenili.”

homeless-people-portraits 5

“Ako mogu da utičem na samo jednu osobu da od sada drugačije posmatra beskućnike, smatram da sam uspeo u svojoj nameri.”

homeless-people-portraits 6

homeless-people-portraits 7 homeless-people-portraits 8 homeless-people-portraits 9 homeless-people-portraits 10 homeless-people-portraits 11 homeless-people-portraits 12 homeless-people-portraits 13 homeless-people-portraits 14 homeless-people-portraits 15

Pogledajte i video snimak nastao prilikom pravljenja ove serije portreta kalifornijiskih beskućnika.

Izvor: Boredpanda.com
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.