Evo kako bi izgledale Diznijeve junakinje sa normalnom veličinom struka

Kada bi Diznijeve princeze bile ljudska bića svakako ne bi živele dugo, s obzirom na njihov izgled! Naime, ekstremno uzak neprirodan struk, duplo manji od glave bi svakako izazvao smrt od dijareje i neuhranjenosti, ako situaciju iz sveta mašte prebacimo u realan život.

Umetnica Loryn Brantz je odlučila da uradi malu “plastičnu” operaciju i tako likovima iz crtanih filmova napravi struk normalne veličine. Brantz je istakla da je zapravo začuđena time što se izgled likova žene nije menjao još od 60-ih, kao i da je muška dominacija više nego očigledna, a posledica toga je da su ženski likovi ekstremno različiti od stvarnosti, počev od toga im je čak vrat uvek deblji nego struk koji nikada nije u normalnoj proporciji sa ostalim delovima tela.

To uključuje i činjenicu da su im oči gotovo uvek veće od zglobova, pa čak i Diznijeva Snežana nacrtana 1937. (koja se smatra realnijom) ima skoro dva puta veću od glavu od modela prema kom je crtana.

3038358-inline-i-1-heres-what-disney-princesses-would-look-like-with-normal-waistlines

Činjenica je da mediji utiču na decu, ali i odrasle, a ova umetnica je odlučila da utiče drugačije i da crtanjem normalnog struka pokaže kako su princeze i dalje lepe i magične.

Ipak, nije u potpunosti dokazano da likovi sa ovakvim izgledom utiču negativno na svest dece i da time stvaraju iskrivljenu sliku. Čak je jedno istraživanje sa 300 predškolaca pokazalo da je veća izloženost diznijevim likovima doprinela koleraciji sa boljim telesnim izgledom.

Pogledajte i ostale fotografije izmenjenih likova…

3038358-slide-s-4-heres-what-disney-princesses-would-look-like-with-normal-waistlines 3038358-slide-s-5-heres-what-disney-princesses-would-look-like-with-normal-waistlines 3038358-slide-s-6-heres-what-disney-princesses-would-look-like-with-normal-waistlines

 

3038358-slide-s-3-heres-what-disney-princesses-would-look-like-with-normal-waistlines (1) 3038358-slide-s-2-heres-what-disney-princesses-would-look-like-with-normal-waistlines (1)

Izvor: fastcoexist.com

 

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.