Edukacijom o prevenciji protiv raka grlića materice

srbija-protiv-raka-grlica-materice

U okviru kampanje Vakcina sprečava. Srbija protiv raka grlića materice kojom se u našoj zemlji obeležava Evropska nedelje prevencije raka grlića materice, održana su edukativna predavanja o mogućnostima primarne prevencije ove opake bolesti u Privrednoj komori Srbije i Službenom glasniku.

Lekari iz Instituta za javno zdravlje Milan Jovanović Batut zaposlenima u Privrednoj komori Srbije i Službenom glasniku pružili su detaljne informacije o HPV infekciji, uzročniku raka grlića materice, kao i o HPV vakcini, njenoj primeni, delovanju, efektima i bezbednosti. Predavanje je bilo i odlična prilika da se zaposlene žene u direktnom kontaktu, kroz razgovor sa lekarima, kompletno informišu o očuvanju reproduktivnog zdravlja, kontrolnim pregledima i primarnoj prevenciji nastanka raka grlića materice.

Predavanje o prevencije raka grlića materice u Službenom glasniku

Pored toga, u toku Nedelje prevencije, putnici Aerodroma Nikola Tesla imaju priliku da se na štandu udruženja građana Roditelj konsultuju sa eminentnim lekarima o važnosti i mogućnostima primarne prevencije raka grlića materice. Tom prilikom, predstavnici udruženja Roditelj putnicima dele i informativne brošure sa detaljnim informacijama o HPV vakcini.

Prema najavi Ministarstva zdravlja, u 2017. godini i u našoj zemlji otpočeće se sa dobrovoljnom HPV imunizacijom dece uzrasta od 9 do 12 godina. HPV vakcina uspešno se primenjuje u 130 zemalja širom sveta i u 19 zemalja EU već više od deset godina. S obzirom da se naša zemlja svrstava na drugo mesto u Evropi po stopi smrtnosti od ove vrste maligniteta, najavljena primena HPV vakcine promeniće ovu statistiku.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.