Iako niste toga svesne, u teretani veoma često grešite (foto: muslene-thailand.com)
Iako niste toga svesne, u teretani veoma često grešite (foto: muslene-thailand.com)

Proces vežbanja zna da bude frustrirajući, naročito ako kod kuće listate savršene profile na Instagramu na kojima su inspirativne fotke trbušnjaka i parova koji vežbaju zajedno.

Ono što ne znate je da pola stvari za koje mislite da su put do tela iz snova vas zapravo sputavaju da stignete do tog cilja.

Evo šta treba promeniti kako biste napokon videli rezultate napornih treninga.

Držite se samo jedne vrste vežbi

Neunošenje raznolikosti u program treninga vodi do stvaranja takozvane mišićne memorije. Izbegavajte ponavljanja i povremeno izmenite sistem treninga.

Previše kardio vežbi

Žene se iscrpljuju intenzivnim kardio treningom jer misle da je upravo to najbrži put do gubljenja kilograma. Umesto toga, ovaj vid vežbanja vam samo oduzima mišićni masu, te ako želite da zadržite obline i oblikujete telo, najbolje je uključiti i vežbe dizanja tegova, koje če ojačati telo i kosti, ali ibrzati vaš metabolizam.

Nepravilna forma

Žene se često stide da pitaju druge za pomoć u teretani, što ima smisla budući da su takva mesta prepuna “nabildovanih gromada” koji mogu izgledati pomalo zastrašujuče, ali verujte nam – svaki od njih bi vam rado ponudio pomoć. Ako ste ipak previše stidljivi, pronađite ženskog trenera sa kojom ćete se osećati ugodno dok vam pokazuje kako da pravilno izvodite vežbe.

Ne zaboravite da je hrana gorivo

Obrok pre i nakon teninga je obavezan jer će to pokrenuti vaše telo. U suprotnom nećete moći da izgradite mišiće. Nakon vežbanja, svi proteini koje pojedete idu pravo u mišiće. Zato ne preskačite obroke.

Trbušnjaci ne garantuju ravan stomak

Vežbe jačanja su najbitnije za ravan stomak, ali trbušnjaci izazivaju više bola nego što zatežu stomak. Pilates i TRX pokreti će isklesati vaše telo veoma brzo, jer je ponekad najbolje pustiti da se masti sa mišića otope kardio vežbama i paziti jednostavno na unos ugljenih hidrata.

Fokusirate se samo na jednoj regiji

Ne možete raditi samo određenu grupu mišića ili se fokusirati na određenoj regiji tela (salu na stomaku, butinama). Umesto toga radite vežbe koje će pokrenuti celu grupu mišića.

Odmarajte se između setova

Umesto da se naprežete tokom treninga i radite seriju za serijom jer mislite da ćete tako sagoreti više kalorija, vežbanje sa pauzama između setova. Radite kratke, intenzivne kardio vežbe tokom treninga, a preskakanje vijače je sjajna metoda za to.

Koristite prelake tegove

Ako korittite tegove teže od 1,5 kg ne znači da ćete imati ruke poput Madonne. Ako dižete istu težinu godinama, nemojte se čuditi što ne postižete bolje rezultate. I ne, nećete izgledati “kao Schwarzenegger” – žene nemaju predispoziciju da se nabilduju poput muškaraca i zato ćete većom težinom tegova jednostavno dobiti lepo oblikovane i zategnute tricepse.

Izvor: Herbeauty.co
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.