Čarobni modni dualizam: Revija Ane Trošić Trajković na BFW

Irregular Polygons
Foto: Nikola Trajković

U okviru jubilarnog 40. Belgrade Fashion Week-a, sinoć je održana autorska revija “Irregular Polygons” Ane Trošić Trajković.

Ova kolekcija predstavlja svojevrsni ogled na temu miksa dva naizgled nespojiva umetnička pravca – minimalizma i apstraktnog ekspresionizma, koje je svojim celokupnim delom jedini uspeo da objedini američki umetnik Frank Stella.

Irregular-Polygons-1
Foto: Nebojša Tomić

Ovaj umetnik, kao i dualizam tokom razlicitih faza njegovog bogatog stvaralaštva, dizajnerki su posluzili kao inspiracija za kolekciju jesen/zima 2016/17.

Pored geometrijskog pristupa prilikom definisanja formi, silueta i konstrukcija u kolekciji, Ana ovoga puta odlazi korak dalje u eksploataciji sebi zadate teme, tako da su svi zastupljeni printovi rezultat manipulacije oblika sa Stelinih slika i skulptura, nastali njihovom rotacijom i repeticijom na dvodimenzionalnoj površini.

Irregular-Polygons-2
Foto: Nebojša Tomić

Kao i sam Stellin rad, ova kolekcija predstavlja link izmedju minimalizma i apstraktnog ekspresionizma što se, između ostalog, ogleda i u koloritu. U tom smislu, zastupljen je veliki spektar boja, od osnovnih i čistih, preko fluo do pastelnih tonova, kojima dinamiku dodaju optičko-iluzionisticki efekti u detaljima. Kada su materijali u pitanju, zastupljeni su svila, pamuk i viskoza, kao i neopren, vinil i vestačka krzna, dotatno dizajnirani štampom i vezom.

Irregular-Polygons-3
Foto: Nebojša Tomić

Stelin moto What you see is what you see, kojim zaokruzuje svoj pristup u stvaralaštvu, Ana ovom ready to wear kolekcijom prenosi na odevni predmet.

Irregular-Polygons-5
Foto: Nebojša Tomić

“Umetnost nema skrivenu duboku poruku, niti se među oblicima kriju neke, na prvi pogled, nevidljive forme. Umetnost je tu da oplemenjuje svojom estetikom kao takvom, zato je kolekcija namenjena upravo onoj ženi koja tu estetiku prepozna”, izjavila je Ana Trošić Trajković nakon sinoćne revije.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.