Bakterije vrebaju: Ovo su stvari koje ne čistite dovoljno često

[tweetherder]Čišćenje i održavanje higijene čine veliki deo naših života.[/tweetherder] Telefoni, farmerke, posteljina i ostali predmeti koje svakodnevno koristimo zahtevaju posebnu pažnju. Ali koliko često bi ih trebalo čistiti?

Istraživanje je otkrilo da telefon u toku dana dodirnemo najmanje 150 puta, a za to vreme može se preneti i razmnožiti veliki broj bakterija. Telefoni, farmerke, jastuci i brushalteri trebalo bi da se čiste i peru mnogo češće nego što vi to verovatno radite.

telefon
Telefoni su prenosioci brojnih bakterija (foto: Marjan Lazarevski/Flickr.com)

TELEFONI – Svakodnevno

Jedno američko istraživanje je otkrilo da telefon dodirnemo bar 150 puta dnevno i da se na telefonu može naći i do 7.000 različitih vrsta bakterija. Većina njih je bezopasna, ali neke nisu tako naivne.

“Kada koristite telefon, on se zagreva i stvara savršene uslove za razmnožavanje bakterija. Telefoni sa tastaturom su mnogo gori, ali bi svakako svoj telefon trebalo da čistite vlažnom maramicom svakodnevno”, tvrdi mikrobiolog Laura Bouater.

posteljina
Čista posteljina svakih nedelju dana (Foto: whatsheart/Flickr.com)

POSTELJINA – Jednom nedeljno

Svakog dana sa nas spadnu milioni ćelija kože, a veliki deo njih završi u krevetu, a dok spavamo, često se oznojimo. I jedno i drugo privlače grinje koje se hrane ćelijama kože i znojem. Grinje jesu same po sebi bezopasne, ali njihov izmet sadrži alergene koji mogu da dovedu do iritacije očiju, zapaljenja nosa i astme. Ipak, svaka deseta osoba posteljinu pere na svake četiri nedelje, a trećina na svake dve nedelje. Laura preporučuje da ih perete na svakih nedelju dana na temperaturi od 60 stepeni.

JASTUCI – Na svaka tri meseca

Jastuk kao sunđer upija znoj i postaje savršeno stanište za razmnožavanje bakterija i grinja. Čak trećinu od ukupne težine jastuka mogu da čine bakterije, ćelije mrtve kože, grinje i njihove fekalije.[tweetherder] Perite svoj jastuk na svaka tri meseca[/tweetherder] – pranje na 60 stepeni može da uništi bakterije.

FARMERKE – Posle nekoliko nošenja

Dizajnerka farmerica Dona Ajda kaže da pranjem farmerki nakon svakih pet nošenja čuvate njihova vlakna i boju. Češćim pranjem farmerke će se veoma brzo oštetiti. Kada ih perete, izvrnite ih tako da unutrašnja strana bude spolja i nemoje da ih sušite u mašini za sušenje.

pas
Pse treba kupati više zbog zdravlja ljudi, jer su manje otporni (foto: LuAnn Snawder Photograph/Flickr.com)

PSI – Na svaka dva meseca

Kupanje pasa je važnije za vaše zdravlje nego za zdravlje vašeg ljubimca, budući da psi imaju izuzetno jak imunitet.

“Psi mogu lako zapatiti gliste, buve i krpelje koji mogu izazvati veliki broj dermatoloških problema kod ljudi. Preporučljivo je da svog psa kupate svaka dva meseca. Ipak, prekomerno kupanje može sa krzna skinuti sebum koji je neophodan kako bi pas održao svoju telesnu temperaturu, naročito u zimskom periodu. Ako krzno životinje počne da neprijatno miriše, znajte da je vreme za kupanje. Međutim, ako se vaš pas iz šetnje vrati umazan blatom, okupajte ga, ali ne koristite šampon i sapun”, savet je veterinarke Rosie Barclay.

GRUDNJACI – Posle dva nošenja

[tweetherder]Idealno bi bilo da grudnjake perete nakov dva-tri nošenja[/tweetherder], jer se u njima skuplja znoj. Nemojte ih prati u mašini, jer okretanje bubnja može da ošteti elasticitet, zbog čega brzo mogu da postanu neupotrebljivi. Perite ih ručno i sušite ih na sobnoj temperaturi. Nemojte da ih sušite na radijatoru, jer njegova toplota može da ošteti likru.

PIDŽAME – Nakon dva nošenja

Donji deo pidžame treba da perete nakon dva nošenja, a gornji možete da operete i posle 3-4. Pidžama upija znoj, pa ćete se već posle nekoliko noći u istoj pidžami znojiti više.

torba
Pazite gde stavljate torbu (foto: Ines Njers/Flickr.com)

TORBE – Jednom nedeljno

Torbu nikako nemojte stavljati na sto ili na radnu površinu u kuhinji, jer je nosite svuda. Trebalo bi da je čistite na svakih nedelju dana vlažnim antibakterijskim maramicama kako biste uklonili mrtve ćelije kože, bakterije i viruse. Ako se plašite da bi ove maramice mogle oštetiti površinu vaše torbe, uradite test – čišćenje na manjoj površini i proverite da li dolazi do promene boje i teksture.

 Izvor:dailymail.co.uk
1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.