Couple eating

Naučno je dokazano da zdrava ishrana i nutritivno izbalansirana dijeta povećavaju lučenje hormona sreće, ali to nam ne znači mnogo nakon teškog dana na poslu kada samo želimo da pojedemo teglicu Nutelle.

Ovih 9 jednostavnih namirnica će sigurno popraviti vaše raspoloženje, ali vam i pomoći da izgubite kilograme, a među njima se nalaze i čokolada, kafa, pa čak i pasta.

1. Čokolada

(foto: afternoonrecipes.com)
(foto: afternoonrecipes.com)

Sama pomisao na čokoladu vas tera da se nasmejete, ali sigurno ne možete da uživate u njoj i ostanete mršavi i srećni? Ispada da ipak možete. Čokolada sadrži antioksidante, a među njima i magnezijum, koji opušta krvne sudove, i na taj način smanjuje krvni pritisak i pojačava cirkulaciju. Nekoliko kockica čokolade sa velikom procentom kakaa ne samo da će smanjiti napetost, već će smanjiti uticaj PMS-a, depresije i umora.

2. Kafa

(foto: eventbrite.com)
(foto: eventbrite.com)

Sastojci koji se nalaze u jednoj šoljici kafe vam pomažu da budete koncentrisani tokom dana, ali i namsejani i opušteni. Ovaj svakodnevni napitak je poznat po tome što povećava nivo dopamina i serotonina, hemikalija koje vas u telu oslobađaju negativnih osećanja.

3. Losos

(foto: traditionalfamilyrecipes.com)
(foto: traditionalfamilyrecipes.com)

Večera sa lososom nije samo za fensi restorane, već ga možete pripremiti veoma lako i kod kuće. Naročito je bogat omega 3 mastima, koje poboljšavaju pamćenje i pomažu kod koncentracije. Uz malo grilovanog povrća, sigurno ćete biti pozitivni i nasmejani tokom čitavog dana.

4. Jaja

(foto: aneggadayisok.ca)
(foto: aneggadayisok.ca)

Kajgana, kuvana, omlet ili poširana – jaja obožavamo na sve načine. Ona su sjajan izvor proteina koji pomažu da se obnovi i održi nivo mišićne mase nakon treninga u teretani. Jaja takođe sadrže vitamin D, koji igra važnu ulogu u očuvanju imunog sistema, sprečavanja prehlade i kijanja. Konzumiranje hrane bogate vitaminom D umnogome može pomoći da ostanemo pozitivni, ali i izgubimo kilograme.

5. Bobičasto voće

(foto: pixabay.com)
(foto: pixabay.com)

Šaka ovog voća za doručak ili preko jogurta uz obrok bogata je antioksidansima koji smanjuju upale u organizmu i odstranjuju depresivna razmišljanja. Uključivanje jagoda, borovnica, ribizla, malina ili kupina u ishranu, pomaže stabilizovanju promena raspoloženja, ali i očuvanju mladolikog izgleda.

6. Orasi

(foto: organicconsumers.org)
(foto: organicconsumers.org)

Orašasti plodovi, naročito orasi, bogati su kalorijama i dobrim mastima, koji su vrlo važni u svakodnevnoj ishrani. Ova užina sadrži i supstancu poznatu kao melatonin, koja ne samo da pomaže kod nesanice, već smanjuje rizik od nastanka srčanih oboljenja, sprečava dijabetes i bori se protiv hormona stresa. Ako želite sjajnu kožu i kosu, orasi sadrže i te materije.

7. Avokado

(foto: ifehack.org)
(foto: lifehack.org)

Uglavnom ga možemo naći u salsi, ali veoma je važna i za hormon promene raspoloženja, seratonina. Avokado se vrlo uspešno bori sa umorom i dramatičnim promenama nivoa hormona. Ne samo da ima sjajne posledice po vaše zdravlje, ovo povrće je bogato i dobrim zasićenim mastima koje pomažu varenje i obnovu kose i kože.

8. Banane

(foto: daysoftheyear.com)
(foto: daysoftheyear.com)

Sjajno voće za ukusne šejkove i podizanje energije, banane su veoma hvaljene zbog visokog nivoa kalijuma koji se bori protiv srčanih oboljenja, moždanih udara i artritisa. Takođe su odličan izvor vitamina B koji umanjuje depresiju.

9. Testenina

(foto: stylecraze.com)
(foto: stylecraze.com)

Ugljeni hidrati podižu vaše raspoloženje kao i nivo energije. Pasta sadrži malo masnoće te je sjajan izvor kompleksih ugljenih hidrata koji će podići i nivo serotonina. Mala porcija integralne testenine uz balansirani obrok će uvećati nivo endorfina  i osloboditi vitamin B u organizmu, zbog čega ćete biti mnogo opušteniji.

Izvor: Brightside.me

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.