2012-10-1-BreastCancerAwareness

Rak dojke je najčešća je zloćudna bolest kod žena. Upravo zato je jako važno preduzeti sve moguće mere kako bi se ova brojka smanjila.

No, obolevanje od raka dojke povezano je sa nizom različitih faktora, a na neke od njih možemo i sami uticati.

 1. Gojaznost

Gojaznost kod žena povećava rizik obolevanja od raka dojke za čak 30 do 60 posto. Ovo istraživanje sprovela je svetska organizacija za borbu protiv karcinoma dojke.

Masne ćelije podstiču razvoj ženskog polnog hormona estrogena. Pojačana proizvodnja estrogena pak podstiče razvoj ćelija tumora.

2. Fizička neaktivnost

Fizička aktivnost značajno utiče na naše telo. Deluje protivpalno, jača imunitet i snižava nivo insulina u telu. Na taj način telo se lakše samostalno bori protiv bilo kakvih potencijalnih uzročnika bolesti među kojima je i rak dojke. Rezultati gotovo 30 naučnih istraživanja potvrdila su da se rizik od obolevanja kod žena koje vežbaju barem 3 sata nedeljno smanjuje za čak 30 do 40 posto.

3. Loše prehrambene navike

Brojna istraživanja su potvrdila da crveno meso i šećer podstiču razvoj ćelija tumora. Ispijanje veće količine alkoholnih pića utiče na jače i brže stvaranje estrogena, a time povećava rizik od raka dojke. Povrće ima potpuno suprotan efekt. Kupus, karfiol, brokoli i kelj deluju protivupalno i balansiraju nivo estrogena u organizmu. Sličan efekat ima i crveno povrće (paradajz i šargarepa) i lisnato povrće (zelena salata i spanać).

4. Genetika

Žene koje u genima BRCA1 i BRCA2 nose određenu mutaciju imaju značajno povećan rizik obolevanja od raka dojke.

5. Porodična anamneza

Ako je neko u vašoj užoj  porodici (majka, sestra, baka) oboleo od raka dojke, čak i ako niste nositelj spomenutih gena, šanse za obolevanje od ove bolesti se udvostručuju. Ako u porodici ima više od jedne osobe koja je obolela od raka dojke vaš rizik je trostruko veći. Ako spadate u ovu rizičnu grupu, preporuka je da potražite savet lekara specijaliste koji će vas upoznati sa svim mogućnostima preventivnog lečenja, odnosno postupcima smanjivanja mogućnosti obolevanja od raka dojke kao što je preventivna mastektomija.

Izvor: zadovoljna.hr
2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.