svetski-dan-dijabetesa--1

Udruženje za borbu protiv dijabetesa grada Beograda – Plavi krug povodom tradicionalnog obeležavanja 14. novembra – Svetskog dana dijabetesa, organizovaće niz akcija besplatnog merenja nivoa šećera u krvi i krvnog pritiska u TC Delta City, TC Ušće Shopping centar i TC Immo Outlet Centar od 10 do 16 časova.

Takođe, za najmlađe članove Udruženja organizovano je druženje u TC Delta City i gledanje animiranog filma. Mališani će, u znak obeležavanja ovog dana, biti u prilici da se druže sa svojim vršnjacima i da se edukuju o životu sa dijabetesom uz volontere Udruženja Plavi krug.

U noći između 14. i 15. novembra će širom sveta biti osvetljeno plavom bojom preko 1.000 znamenitosti, u cilju širenja svesti o oboljenju koje dobija pandemske razmere. Beograd se ravnopravno priključuje svetskoj kampanji i znamenitostima kao što su Empire State Building, Tokio Tower, London’s Eye, Niagara Falls itd.

U našem gradu će biti osvetljeno više znamenitosti, kao što su: spomenik Pobednik na Kalemegdanu, gejzir na Adi, Avalski toranj, most na Adi, Hotel Moskva, Trg Slavija, Skupština grada Beograda, Muzej primenjene umetnosti, spomenik Vuku Karadžiću itd.

dijabetes

U svetu preko 380 miliona ljudi boluje od ove hronične nezarazne bolesti, zato se često, kada se govori o dijabetesu, govori o pandemiji. U Srbiji blizu 10% stanovništva boluje od dijabetesa. Zbog čestog neprepoznavanja simptoma, Plavi krug se trudi da poveća svest celokupne zajednice o ovom zdravstvenom problemu koji ne boli i zbog toga je često olako shvaćen.

Svetski dan dijabetesa obeležava se svake godine u preko 160 zemalja pod pokroviteljstvom Međunarodne dijabetološke federacije, sa namerom da se poveća svest o šećernoj bolesti i skrene pažnja na poboljšanje uslova za njenu prevenciju i lečenje.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.