Zbog čega su levoruki ljudi tako posebni?

Postoje mnoga uverenja koje se tiču levorukih osoba – neke studije su tvrdile da umiru mlađi, da se češće odaju porocima i  da su skloniji delikventnom ponašanju.

Ipak, posebno se izdvaja jedan mit koji je zapravo tačan – levoruke osobe su pametnije od desnorukih. Zapravo, naučnici veruju da su znatno veće šanse da će levoruka osoba biti genije nego ona koja se koristi desnom rukom.

Funkcija ruke, to jest načina na koji ih koristimo, je manifestacija moždanih funkcija i samim tim je povezana sa kognitivnim sposobnostima.

Zato levoruke osobe imaju veću desnu stranu mozga koja im pomaže kada su u pitanju mentalne reprezentacije objekata – to znači da imaju povećanu povezanost između leve i desne strane mozga i zbog toga brže procesuiraju infromacije nego desnoruke osobe.

I dok je veza između levorukosti i matematike već ispitivana ranije, ti testovi nisu imali standardizovane metode merenja rezultata.

Eskperimenti su uključivali različite težine matematičkih zadataka i učesnici su koristili identične upitnike, a rezultati su pokazali da desnoruke osobe nemaju previše razloga za radost.

Levoruke osobe imale su bolje rezultate od desnorukih pri rešavanju matematičkih zadataka, posebno onih težih. A najlošije su bile osobe koje desnu ruku koriste baš za svaku aktivnost.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.