kompjuter
Šta aktivnost na društvenim mrežama govori o vama?

[tweetherder]Svi imamo bar jednu prijateljicu koja deli previše toga na Facebooku[/tweetherder] – niste razgovarali sa njom godinama, ali znate sve detalje njenog razvoda ili šta je doručkovala ove nedelje.

Nemojte je previše kriviti. Ona je ono što jeste – potpuno neurotična – sudeći po najnovijim istraživanjima. Naime, studija u kojoj je učestvovalo preko 500 korisnika Facebooka pokazala je da postoji trend od pet najvećih osobina ličnosti (ekstrovertnost, neurotičnost, otvorenost, osećajnost i savesnost), kao i samopoštovanje i narcisoidnost, a istraživači su otkrili da ličnost učesnika ima tendenciju da utiče na ono što oni objavljuju na svom profilu.

[tweetherder]Psiholozi ističu da Facebook statusi mogu i te kako odražavati osobine ličnosti većine ljudi.[/tweetherder] Međutim, važno je shvatiti zbog čega ljudi pišu o određenim temama na najpopularnijoj društvenoj mreži. Drugim rečima, poruke koje objavljujemo mogu govoriti čak i više od onog što mislimo – stvari koje objavljujete na pomenutoj društvenoj mreži mogu zapravo odražavati ono što se dešava ispod površine pa čak i samu srž ličnosti, u određenim slučajevima.

Ovi “obrasci” su najčešči:

Kada je svaki status o njihovoj deci

dete

 

Šta to znači? Osobe čiji su se statusi odnosili na njihovu decu najčešće su vrlo savesne.

Organizovane, odgovorne i vredne, ove osobe Facebook koriste ređe od svojih vršnjaka. Kada su na mreži, imaju tendenciju da se drže “sigurnih”, laganih tema kao što su srećan porodični život i smešne stvari iz svakodnevnog života. Prilično su diskretne i izbegavaju tračarenje.

Kada je svaki status zapravo svaki korak njihovog partnera

zaljubljeni

Šta to znači? Istraživači ovakvo ponašanje povezuju sa niskim samopouzdanjem ili neigurnošću.

Iza hvalisanja tipa: “Kako li mi se toliko posrećilo”, stoji potreba za ojačavanjem samopoštovanja, suzbijanjem nesigurnosti i uveravanjem da je veza još uvek veoma jaka. Ovakvi statusi dobijaju manje lajkova i čine ljude koji ih objavljuju manje dopadljivim.

Kada su statusi uglavnom politička uverenja i intelektualne stvari

Šta to znači? Ovo je povezano sa otvorenošću, radoznalošću i kreativnošću.

Zaboravite na isprazno ćaskanje: ove osobe na Facebook gledaju kao na sredstvo odašiljanja poruke i deljenja informacija koje trebate znati (primera radi, knjiga koju su pročitali i koja ih je ostavila bez daha ili svrsishodan uzrok kojem bi moglo koristiti malo pažnje).

Kada je svaka objava fotografija sa grupom prijatelja

Šta to znači? Takve osobe su ekstrovertne.

Druželjubive i pričljive, za njih je Facebook način da pokažu svoj fenomenalni društveni život. Često objavljuju statuse i imaju širok krug prijatelja koji se često pojavljuju u njihovim objavama.

Kada drami nema kraja

Šta to znači? To se povezuje sa neurotičnošću.

Ljutito lice i plačljive ikonice! Neurotične osobe su anksiozne i koriste Facebook da privuku pažnju i podršku koja im nedostaje u “stvarnom” životu, slanjem poruka na dramatičan način. Najčešće koriste pomenutu društvenu mrežu radi prihvatanja i vrednovanja od strane drugih lica.

Kada je svaki drugi status o fizičkom izgledu

narcis

Šta to znači? Reč je narcisoidnoj ličnosti.

Ove vrste poruka najčešće su upućene od strane egzibicionista koji u većini slučajeva vode mnogo računa o svom spoljašnjem izgledu te traže pažnju čestim hvalisanjem o svojim postignućima. Ovakvi statusi dobijaju mnogo lajkova i komentara, ali evo u čemu je caka – istraživači veruju da iako se hvalisanje narcisoidnih osoba isplati (u ovom konkretnom slučaju “isplativost” se odnosi na broj lajkova i komentara) sasvim je moguće i izvesno da su njihovi takozvani Facebook prijatelji samo učtivi i da potajno mrze njihov način ispoljavanja na društvenoj mreži.

Izvor: huffingtonpost.com, foto: Unsplash, jobspapa.com
1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.