deca i krofne
Hm, kako odoleti? (foto: Janice Cullivan/Flickr.com)

Trend u kome je idealno izvajano telo bez grama sala poprima globalne razmere. Međutim, nema svako brz metabolizam, genetsku predispoziciju da nema problema sa gojenjem i nije svako idealnog zdravlja, niti atletske građe. Upravo zbog globalne euforije idealnog tela, dolazimo do toga da samo u Americi 108 miliona ljudi drži dijetu, a o svetskim razmerama da ne govorimo.

Studija objavljena u magazinu Appetite, rađena od strane švajcarskih stručnjaka na uzorku od hiljade učesnika do 55 godina je bila zasnovana na tri upitnika. Prvi je bio vezan za ličnost, drugi za navike u ishrani i treći za izbor hrane.

Prvi, test ličnosti su psiholozi osmislili kako bi uspeli da pronađu vezu između tipova ličnosti (ekstrovertni, introvertni, savesni, neurotični, otvoreni) i prehrambenih navika, kako bi zaključili da li moguća gojaznost po toj osnovi.

Carmen Keller, autor istraživanja je došla do sledećih zaključaka i tvrdnji:

  • introvertni – ovaj tip ličnosti jede impulsivno, brzo, gubi samokontrolu kada je u pitanju hrana koja lepo izgleda i lepo miriše.
  • neurotični – ovaj tip ličnosti jede previše visokokalorične hrane, upravo kako bi napravio balans za negativne emocije i tako umanjio osećaj nezadovoljstva.
  • ekstrovertni – činjenica je da ovakvi tipovi ličnosti sreću u hrani pronalaze samo ako ona izgleda lepo i primamljujuće i ako miriše isto tako, odnosno to je od presudnog značaja. Ovakve osobe konzumiraju više mesa, više slanih i slatkih proizvoda, kao i zašećerena pića. Slabost ovakvih tipova je i u želji za druženjem, pa su tako često u iskušenju dok jedu sa drugim ljudima i tako često jedu nezdravu hranu zajedno.

Socijalne komponente utiču na režim ishrane, kao i količinu konzumirane hrane, a tip ličnosti jeste jedan od faktora rizika, kao što je dokazano u p0menutoj studiji. Nije sve u brojanju kalorija i regulaciji masti, tendencije ka kontroli emocija i samokontroli imaju vrlo važnu ulogu u uspostavljanju zdravo režima ishrane.

 

Izvor: yahoo.com
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.