Sve što treba da znate o metabolizmu i kako alkohol i dijete utiču na njega

Metabolizam je puno više od gubitka kilograma, a mnoge stvari još uvek ne znate o njemu.

1. Postoji spor metabolizam

Pod metabolizam spadaju sve hemijske reakcije koje se javljaju u našem telu kako bi nas održale živima. On može biti brz i spor. Što je metabolizam brži, brže sagorevate kalorije i obratno. Činioci koji, među ostalim, mogu usporiti metabolizam su preopterećena jetra, nakupljeni toksini, stres, razne upale i ne, to nije samo neka izmišljotina, navodi nutricionistklinja Rebeka Pilkington.

2. Alkohol ima veliki uticaj

Ako je vaša jetra opterećena toksinima iz alkohola, to će svakako usporiti vaš metabolizam, pa zato pripazite.

3. Dijete ne čine dobro vašem metabolizmu

Ako ne jedete dovoljno, vaše telo dolazi u stanje gladi, pa zadržava kalorije i masnoće kao izvor goriva. Stalna dijeta tako će uzrokovati spor metabolizam tokom vremena. Umerenost je ključ uspeha!

4. Nije sve u kalorijama

Baš uvek se usredsredite na kvalitet, a ne na kvantitet kalorija koje unosite u organizam jer nisu sve kalorije jednake. Kvalitetne kalorije imaće veliki uticaj na vaš metabolizam, zdravlje i težinu.

5. Vitamin D je presudan

Osim što podstiče dobro raspoloženje, vitamin D pomaže u povećanju mišića koji su uključeni u gubitak kilograma. I brojna naučna istraživanja ukazuju na to kako gojaznim osobama nedostaje upravo ovaj vitamin.

6. Doručak ne podstiče metabolizam

Ali ljudi koji jedu zdravi i uravnoteženi doručak baš svakoga jutra, imaju veću verovatnoću da će uneti zdrave prehrambene odluke u danu koji je ispred njih. Takođe, istraživanja su potvrdila da povremeni post može itekako podstaknuti metabolizam.

7. Uvek budite hidrirani

Naše se telo oslanja na vodu, a dehidratacija ne samo da je veliki neprijatelj vitke linije, već je to i za naš izgled. Naime, ona može smanjiti metabolizam dva posto tokom dana, što vam se možda ne čini puno, ali kada to saberete u razdoblju od godinu dana, pogledi će vam se promeniti. Baš uvek uz sebe zato imajte vodu.

8. Sve je u mišićima

Brojna istraživanja dokazala su da kako starimo i smanjujemo telesnu aktivnost, gubimo i mišićnu masu tri posto na 10 godina, a takvo starenje počinje od 30. godine. Kada gubimo mišiće, naš metabolizam se prirodno usporava. To znači sledeće: budite aktivni najmanje tri puta nedeljno i u svaki trening uklopite i vežbe snage.

9. Vežbajte raznoliko

Pokrijte i kardio i vežbe snage, ako želite što brži metabolizam. Bilo bi dobro i da zapamtite da i aktivnosti niskog intenziteta, poput hodanja, takođe pomažu ubrzavanju metabolizma i gubljenju kalorija.

10. Kvalitetan san je od presudne važnosti

Nedostatak sna itekako se može poigrati vašim hormonima što dovodi do sporijeg metabolizma i porasta težine. Spavajte kvalitetno, bez toga vam je sav trud uzaludan.

11. Važno je da jedete dovoljno proteina

Jaja, meso, riba, mlečni proizvodi, mahunarke… Proteini povećavaju vašu energiju te ubrzavaju metabolizam pa ih uključite u baš svaki obrok u danu. Takođe, oni pomažu u očuvanju vaših mišića.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.