Studija o online zabavljanju: Muškarci najprivlačniji sa 50, žene sa 18 godina

Studija iz magazina Science Advances bazirala se na osnovu 200.000 korisnika i broja poruka koje su primali od suprotnog pola tokom mesec dana korišćenja “popularnog besplatnog servisa za upoznavanje”

Kada je reč o traganju za partnerom na internetu, nova studija je pokazala ogromnu disproporciju u privlačnosti: muškarci su najprivlačniji ženama sa 50 godina, dok su žene najprivlačnije sa 18 godina.

Istraživanje objavljeno u časopisu Science Advances, a kojim se bavio Njujork tajms, baziralo se na osnovu 200.000 korisnika i broja poruka koje su primali od suprotnog pola tokom mesec dana korišćenja “popularnog besplatnog servisa za upoznavanje”.

Naučnici su istraživanjem otkrili da li su osobe koje su slale poruke poželjne na temelju istih kriterijuma.

“Starosni gradijent za žene je definitivno iznenađujuć, posebno zbog toga da je stabilno opadao od starosnog doba žene sa 18 do 65. godine, i s obzirom koliko je strmo padao”, rekla je Elizabet Brač, profesorka psihologije na Univerzitetu u Mičigenu i autorka studije.

Ta studija nije anomalija, piše Njujork tajms. Servis za upoznavanje OkCupid objavio je 2010. godine da se njihovi muški članovi starosti od 22 do 30 godina gotovo isključivo fokusiraju na partnerke koje su mlađe od njih.

“Prosečni 30-godišnjak istu količinu poruka pošalje tinejdžerkama i ženama svojih godina”, napisali su tada iz OkCupida.

Oni su otkrili i da muškarci, kako stare, traže sve mlađe i mlađe devojke, dok u većini slučajeva ne prihvataju da njihova partnerka bude starija od njih.”

“Muška opsednutost mladošću iskrivljuje proces upoznavanja partnera”, navode iz OkCupida.

Ova studija u časopisu Science Advances nije iznenađenje za razvojne psihologe koji kažu da se poklapa sa evolucionom terijom parenja i time da mladost sugeriše plodnost. Takođe, muškarčeva privlačnost raste kako raste i njegov stepen obrazovanja. Što se žena tiče, njima privlačnost raste do prve diplome, a posle toga opada.

Psihološkinja Mišel Druin kaže da osobe koje žele da upoznaju partnera preko interneta i aplikacija tamo ispoljavaju svoje težnje i da se te težnje neretko razlikuju od njihovih želja u pravom životu. Studija je i ovo potvrdila: 25 odsto korisnika poslalo je poruke osobama koje su bile poželjnije od njih.

“Te poruke su kao i kockanje na automatika, mala investicija u nadi da će profit biti ogroman. Zašto ne biste sebi dali šansu da pobedite. U pravom svetu, žena sa masterom koja zna koju knjigu obožavate, govori nekoliko stranih jezika i otkrije kako se leči neka retka bolest, može da bude i nedvosmisleno privlačna”, rekla je Druin. “Kao recimo, Amal Kluni”.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.