Ispovest: Nakon što mi je dijagnostikovan rak, postala sam fotograf i proputovala svet

(foto: Alyssa Rosenheck)

Da li biste se usudili da napustite posao kako biste se posvetili svom hobiju? Za to je potrebno mnogo hrabrosti, a u slučaju Alysse Rosenheck odluka je pala u trenutku kada joj je dijagnostikovan rak!

Alyssa, medicinski savetnik, u 35. godini života je saznala da boluje od raka tiroidne žlezde. Dve nedelje kasnije, napustila je svoj dobro plaćeni posao, kupila fotoaparat i krenula u ostvarenje svog sna. Posvetila se fotografisanju enterijera, a na svojim projektima je radila dok se oporavljala od višestrukih operacija. Danas, Alyssa neprestano putuje i vodi blog The New Southern.

Alyssa tvrdi da ju je strašna dijagnoza podstakla da promeni svoj život iz korena i putuje više i kaže da je sada srećnija nego ikada.

“Oduvek sam bila vrlo vredan radnik. Odrasla sam u Tulsi, bila sam uspešna gimnastičarka i teniserka za vreme školovanja, a kada sam rešila da se upišem na koledž, ponuđena mi je sportska stipendija. San mi je bio da se ostvarim u korporativnom svetu ili da postanem doktor. Pažljivo sam planirala svoju budućnost kako bih što pre stekla finansijsku nezavisnost”, kaže Alyssa.

(foto: Alyssa Rosenheck)

“Nakon diplomiranja, moja karijera je napredovala munjevitom brzinom. Za šest godina u poslu kojim sam se bavila, nijednom nisam otišla na godišni odmor! Putovala sam samo kada je posao to od mene zahtevao. Bila sam vrlo uspešna u svom poslu i odlično sam zarađivala”, priseća se Alyssa.

“Pre nego što mi je dijagnostikovan rak nisam osećala nikakve simptome. Nisam se osećala bolešljivo i slabo, ali moj život se iznenada okrenuo naglavačke. Kada vam saopšte da bolujete od raka, sve u vašem životu se zaustavi, a vi jednostavno morate da sednete i razmislite o svojim prioritetima.”

(foto: Alyssa Rosenheck)

“Moje telo je utrnulo, a moj um je odbijao da prihvati činjenicu da mi je zdravlje ozbiljno ugroženo. Samo sam želela da preživim i da se fokusiram na nešto pozitivno. Kada sam dobro razmislila o svemu, shvatila sam da ne živim život kakav zapravo želim. Shvatila sam da sam ugušila svoju kreativnost i da je došlo vreme da joj se posvetim i podelim sa drugima.”

“Oduvek sam želela da se bavim fotografijom… Dve nedelje nakon što mi je dijagnostikovana opaka bolest, dala sam otkaz na poslu, kupila sam profesionalni fotoaparat i naučila da fotografišem čitajući razna uputstva na internetu. Enterijeri i arhitektura bili su upravo ono na šta sam želela da se fokusiram.”

“Fotografisanje mi je pružilo katarzično iskustvo koje mi je bilo potrebno u vreme oporavka od operacije. Shvatila sam da sam bila zaslepljena željom za poslovnim uspehom i finansijskom dobiti, ali da sam u tom procesu svoju pravu ljubav u potpunosti zapostavila.”

“Sada putujem jednom nedeljno kako bih fotografisala enterijere za magazine i klijente i ja sam ta koja je zadužene za osmišljavanje čitave kompozicije koja će se naći na mojim fotografijama. Kada sam skoncetrisana na svoj zadatak, osećam se zaista srećnom i osećam da napokon mogu da se izrazim kao umetnik.”

“Prošle su četiri godine od mog izlečenja… Imala sam sreće jer je bolest dijagnostikovana u ranoj fazi i operacije su bile uspešne. Na neki način, kancer mi je dao dozvolu da se bavim poslom koji zaista volim”, zaključila je Allysa.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Your email address will not be published.