Život sa alopecijom: “Izgubila sam kosu ali sam lepša nego ikada!”

Yasmin je hrabra devojka koja se ne stidi svoje bolesti (foto: Instagram)
Yasmin je hrabra devojka koja se ne stidi svoje bolesti (foto: Instagram)

Za većinu žena, besprekorna negovana kosa je jedan od glavnih izvora samopouzdanja.

Kosa čini da se osećamo ženstveno i lepo, i mnoge od nas su “emotivno vezane” za kosu (setite se samo koliko ste puta plakale nakon što vam se nije dopalo kako vas je frizer ošišao). Ipak, postoji mnogo onih koji se svakodnevno bore sa trajnim gubitkom kose, a neke žene se čak stide da govore o tom problemu.

Yasmin Taylor, 24-godišnjakinja iz Velike Britanije, rešila je da javno progovori o svom gubitku kose i postavljajući fotografije na Instagram, inpirisala je ljude širom sveta koji se bore sa tim problemom.

 (foto: Instagram)
(foto: Instagram)

U intervjuu za Dailymail, Yasmin otvoreno priča o borbi sa gubitkom kose i otkriva kako je uspela da prihvati sebe takvom kakva je danas. Njena kosa počela je da opada kada je imala samo 15 godina usled alopecije, stanja kada imuni sistem napada folikule dlake i sprečava rast kose.

“Nisam dopuštala da me iko vidi bez perike, niti porodica niti moj tadašnji dečko. On je imao puno razumevanja i uvek mi je pomagao da prekrijem teme. Bilo me je tako sramota zbog svega što mi se dešavalo”, priča iskreno Taylorova.

Godinama je nosila periku (foto: Instagram)
Godinama je nosila periku (foto: Instagram)

Osam godina nakon postavljanja dijagnoze, Yasmin je konačno odlučila da se odrekne perike. “Shvatila sam da sam se noseći periku, pretvarala da sam neko drugi, tako da sam napokon shvatila koliko sam hrabra i jednostavno je skinula”.

 (foto: Instagram)
(foto: Instagram)

Danas je ova devojka uzor mnogima koji se bore sa gubikom kose. Postavljajući selfi fotografije na Instagram uz haštagova #alopeciaawareness, #bald i #thebaldmovement i pokazujući prirodnu lepotu, jasno stavlja do znanja svima da samo zato što ste drugačiji ne znači da niste lepi.

 (foto: Instagram)
(foto: Instagram)

“Svakodnevno dobijam najdivnije komentare tinejdžerki koje kažu da moj Instagram ispiriše ljude, i neizmerno mi je drago zbog toga. Ponosna sam na sebe, alopecija me je učinila boljom osobom te sada cenim male stvari koje imam”, kaže ova hrabra devojka na kraju.

Izvor: Dailymail.co.uk

 

 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.