Živite sa prirodom

Andrej Maricic Zivot sa prirodom 001

Kroz život morate mnogo da tragate, saznajete nešto novo i uvek budete srećni u onome što radite. Kada polazimo od osnovnih stvari šta je najbitnije u životu svakoga od nas, većina će se složiti da je to zdravlje. Stavka na koju možemo dosta da utičemo, pozitivno i negativno. Ne volim negativne tekstove pa o takvim mogućnostima nikada neću ni pisati. Uvek razmišljam i delujem pozitivno pa ću to pokušati da prenesem i ovde.

Kako mi to možemo da utičemo na zdravlje našeg organizma? Počev od osnovnih ljudskih potreba, moramo voditi računa šta jedemo i pijemo, ne ekstremno, jer nismo svi profesionalni sportisti, ali onoliko koliko je potrebno da organizam shvati da ga volite. Da, volite. Nije samo ishrana u pitanju. Organizam kao složen sistem, traži i aktivnost. Obezbedite mu aktivnost!

Neko hrani svoj organizam tako što ide u teretanu i vežba, neko trči, neko voli duge šetnje, a neko juri za unucima… Opcija je mnogo, siguran sam da svako od nas može da pronađe način da bude srećan i aktivan. U mom slučaju to nije teretana, ne volim zatvorene prostorije, a ne jurim još ni za unucima, rano je.

Ono što mene čini srećnim i čime hranim svoj um i telo, jeste odlazak u divljinu. Sam, bez ikoga.

Na početku teksta napisao sam da je bitno da volite to što radite. U mom slučaju, počeo sam da radim ono što volim. Posao mi je da putujem po divljim predelima, istražujem biljni i životinjski svet, jednostavno da živim sa prirodom. Upravo je to naziv avanturističko-dokumentarnog serijala koji radim i ne samo da uživam u poslu nego uvek jedva čekam nove destinacije i nove avanture, jer priroda je takva, utiče snažnije od bilo čega na psihu, a i kada dnevno pređete desetine kilometara kroz divljinu morate imati kondicije. Eto odgovora, psiho-fizička aktivnost.

Moj cilj nije da vam pišem o vežbama koje možete da radite kako biste stekli neku kondiciju ili dobili mišiće već da vas kroz svoja putovanja i avanture u divljini upoznam sa svim prirodnim lepotama i ubedim da češće izlazite iz svojih domova i upoznate kolika je privilegija biti deo prirode. Jednostavno, da živite sa prirodom.

Andrej Maricic Zivot sa prirodom 005

Andrej Maričić

Avanturista, pobednik Survivor-a na Filipinima. Autor i voditelj avanturističko-dokumentarnog serijala ANDREJ MARIČIĆ: Život sa prirodom.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.