young beautiful woman sleeping on bed with eye mask and  alarm clock, on yellow background
Žene pate od nedostatka sna više nego muškarci (foto: adornedmagazine.com)

Postoje mnogobrojne razlike između muškaraca i žena, a jedna u nizu je i potreba za snom.

Jedna od najvažnijih funkcija sna je omogućavanje oporavka mozga, a direktor Centra za istraživanje sna na Univerzitetu Logborou Džim Horn kaže da se tokom dubokog sna deo mozga odgovoran između ostalog i za memoriju i jezik, korteks, odvaja od čula i prelazi u stanje oporavka.

“Što više koristimo mozak tokom dana, to on više treba da se odmara, a to znači da mu treba i više sna. Žene često obavljaju više poslova odjednom i vrlo su fleksibilne, što znači da koriste veći kapacitet mozga nego muškarci. Iz tog razloga imaju i veću potrebu za snom,” objasnio je profesor Horn.

Muškarac koji ima vrlo kompleksan posao koji uključuje donošenje niza odluka i lateralno razmišljanje, takođe treba više sna nego prosečan muškarac, ali to je i dalje daleko manje što je slučaj kod žena. Ženama treba 20 minuta više sna nego prosečnom muškarcu. To je prosek, a nekim ženama treba malo više ili malo manje od toga.

Profesor Horn veruje da ove različite potrebe za snom mogu da objasne zašto mozak muškaraca stari brže nego mozak žena. Kaže da tipična 75-ogodišnja žena ima biološku starost mozga kao muškarac sa 70 godina, ali naučnici nisu sigurni zbog čega je tako. Možda je objašnjenje u tome što je ženskom mozgu potrebno više odmaranja.

Prosečnoj odrasloj osobi noću treba od šest do osam sati sna, ali individualne potrebe se značajno razlikuju. Neki mogu da funkcionišu i ako spavaju šest sati, dok drugi ne mogu. Ako tokom dana niste pospani, to onda znači da ste dovoljno spavali.

Problem je što žene imaju veću potrebu za snom, ali ne spavaju toliko. Istraživanje na Univerzitetu Severna Karolina pokazalo je da žene pate od nedostatka sna više nego muškarci. To je delimično zato što žene ne spavaju tako čvrsto i lakše se bude. Trudnice takođe mogu lošije da spavaju, kao i majke male dece i žene u menopauzi. Jedna holandska studija pokazala je da žene češće potcenjuju količinu potrebnog sna.

Izvor: higherperspectives.com

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.