Želite trbušnjake od čelika? Evo kako treba da se hranite!

Za moćne trbušnjake potrebna je i dobre hrana! (foto: flickr.com/NextTwentyEight)

Svesne smo da proces mršavljenja i rad na svom fizičkom izgledu i zdravlju nisu nimalo jednostavni zadaci – samo vežbanje  ili dijeta neće dati željene rezultate. Za savršeno telo potrebni su oboje!

Predstavljamo vam pravila kojih se morate da pridržavati ako želite da postanete ono što ste oduvek želele – ponosne vlasnice trbušnjaka!

Obrok nakon treninga

[tweetherder]Kvalitetan obrok nakon treninga je najvažniji za izgradnju mišića[/tweetherder]. Ako preskočite ovaj obrok, organizmu uskraćujete materijal za regeneraciju ćelija mišića kojima je nakon treninga dodatna energija za obnavljanje prekopotrebna. Ne brinite, kalorije tada unete u vaš metabolizam neće završiti u masnim naslagama već će, zbog bržeg rada metabolizma, biti ugrađene pravo u mišiće. Ako ste skeptični, opredelite se za lakšu hranu sa smanjenim brojem kalorija, ali je važno da kalorija bude!

Proteini

Osobe koje počnu sa redovnim treninzima, često se odlučuju na jedan vrlo ekstreman korak –  iz ishrane izbace sve što goji. Greška! Treninzi su naporni za organizam i energija vam je potrebna da bi treninzi imali efekta.[tweetherder] Zlatno pravilo dobrog treninga za jake trbušnjake jesu proteinski obroci[/tweetherder]. Naravno, to ne znači će te se toviti jakim mesima i mastima, ali su piletina, riba, belanca, crvena mesa i nemasna mesa uvek dobrodošla. Ne uskraćujte svojim trbušnjacima gradivne jedinice – meso pravi meso!

*** Ukoliko ste propustili: Predstavljamo vam vežbe za najefikasnije sagorevanje kalorija!

Ugljeni hidrati

Kao što su dobro došli proteini, takođe jedan dan u nedelji trebate odvojiti i za hranu sa visokom koncentracijom ugljenih hidrata. Izbacivanjem ugljenih hidrata u potpunosti iz vašeg dijetalnog menija dovešće do prebacivanja organizma u “modus gladovanja” što će usporiti trošenje masti za energiju i umanjiti efekte dijete. Slobodno odvojite makar jedan dan nedeljno za hranu bogatu sa ugljenim hidratima, a najbolje bi bilo da ih konzumirate svakog drugog dana. Ako ste skeptični, i jedan će biti dovoljan.

Kazein

Kazein je protein koji čini oko 80% mlečnih proteina.Potrebno mu je od 5 do 7 sati da se u potpunosti razloži što omogućava vašem organizmu da apsorbuje i iskorišćava hranljive sastojke čak i dok spavate. Kazein je zbog svojih specifičnosti izuzetno koristan, neiscrpan i stalan izvor hranljivih sastojaka organizmu. Može se koristiti kao dodatak obroku ili kao obrok, a mi vam savetujemo konzumaciju pre spavanja. Takođe, kazein sadrži visoku koncentraciju glutamina, koji je odličan za jačanje imuniteta.

Riblje ulje

Rbilje ulje? Fuj! Već slutimo vašu reakciju! Međutim, 3 – 6 grama ribljeg ulja dnevno pomoćiće vam da se “izborite” sa ugljenim hidratima onih dana kada odlučite da ih unesete. Riblje ulje će onemogućiti pretvaranje ugljenih hidrata u masne naslage i pametno ih iskoristiti za stvarnje novih mišića.

*** Ukoliko ste propustili: Više o blagodetima ribljeg ulja saznajte OVDE!

Smanjite unos soli

[tweetherder]Za ravan stomak je nephodno odreći se prekomernog unosa soli! [/tweetherder]Ako želite da vam se “ocrtaju” trbušnjaci, so može stati na put ostavrenju ovog vašeg sna, tako što će “naterati” vaše telo da zadržava vodu! Samo nekoliko stotina miligrama soli može napraviti problem. Što manji procenat masti imate u telu, to je smanjivanje unosa soli od veće važnosti.

Izvor: askmen.com

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.