devojka
Brojite PRAVE stvari!

Motivacioni govornik i pisac, Sam Thomas Davies, osmislio je strategiju koja vam može pomoći da steknete nove. zdravije navike – i da u njima zauvek istrajete!

U nastavku pročitajte njegov tekst, koji će vam pomoći u ovoj “misiji”.

*****************************

Često me pitaju koliko je vremena potrebno za sticanje nove navike. Naučnici su došli do zaključka da je za ovako nešto potrebno oko 66 dana, ali to je, naravno, previše konkluzivan odgovor.

Umesto što se neprestano pitate KADA će se to desti, zapitajte se koliko vremena je potrebno da prestanete da neprestano gledate na kalendar/sat.

Postoji jedna stara izreka koja tvrdi “ti si ono što brojiš”.

Postavlja se pitanje – da li brojite prave stvari?

Vaš odgovor na ovo pitanje može zavisiti od vaših ličnih uverenja, ali ćete verovatno, kao i većina ljudi, reći da je važno brojati dane.

Koliko dana ste odoleli nekom iskušenju? Koliko dana ste bili prisutni negde? Koliko dana vam je preostalo?

“Ako redovno budem radio nešto 21 dan, to će mi preći u naviku.” Ne mora da znači.

Suprotno uvreženom mišljenju mnogih, to što ćete istrajati u nečemu 21, 28 ili dana neće “učvrstiti” vašu naviku na duže staze.

U svojoj novoj knjizi Better Than Before: Mastering the Habits of Our Everyday Lives, autorka Gretchen Rubin je napisala:

“Postavljanje krajnjeg cilja može mnogim ljudima pomoći da postignu ono što žele ali, iako mnogu veruju da će na ovaj način steći naviku za ceo život, prava istina je da će postizanje “finiša” zapravo poljuljati oformljenu naviku.”

Razlog za to je jednostavan– postizanje cilj je ujedno i kraj trke.

Jednom kada stanemo, moramo krenuti nanovo, a sigurno ste i sami svesni da je započinjanje nečega mnogo teže od jednostavnog nastavljanje neke aktivnosti.

“Što je sam cilj dramatičniji, to je kraj definitivniji”, tvrdi Rubinova, “Potrebno je mnogo više truda kako biste povratili ranije stečenu naviku.”

Pravi izazovi dolaze NAKON uspeha.

Ako želite da uvedete promene u svoje život, morate biti svesni da kranji cilj, zapravo, ne postoji!

Ako poznajete nekoga ko je uspešno usvojio neku zdravu naviku, budite sigurni da je ta osoba “skinula sat”, nije neprestano bacala pogled na kalendar, jer je znala da je to odluka – za ceo život! Drugim rečima, prestali su da broje.

Za tranformisanje navika nije potrebno samo vreme i upornost, već i veština.

Za sticanje novih navika nije bitno samo “broj ponavljanja” – bitan je i njihov kvalitet.

Ako želite da brojite nešto, brojite prave stvari. Umesto da brojite dane i nedelje, brojite svoje “pomake” nabolje i broj ponavljanja.

Ignorišite kalendar i fokusirajte se na detalje a svoje uspehe merite na osnovu onoga što je zaista važno – kvalitet.

[tweetherder]Skinite sat sa ruke i počnite da brojite prave stvari![/tweetherder]

Izvor: samuelthomasdavies.com

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.