Želite da podmladite i pročistite organizam? Isprobajte post sa voćem!

image

[tweetherder]Post voćem je popularna i jednostavna metoda čišćenja organizma uz pomoć svežeg organskog voća. [/tweetherder]

Svaki post ima blagotvorno dejstvo na celo telo – poboljšava probavu, potpomaže izlučivanje toksina i viška tečnosti iz organizma, podstiče proces samoizlečenja.

Post voćem preporučuje i ayurvedska medicina, u trajanju od 3-5 dana, za pomlađivanje i čišćenje organizma, poboljšavanje rada nervnog sitema, probave i pamćenja.

Vaš post ne mora trajati više dana. Možete ga, za početak, sprovoditi u toko samo jednog dana.

Kako da se pripremite za post?

Nekoliko dana pre samog posta, pripazite na svoju ishranu. Polako isključujte rafinisane šećere, procesuiranu i masnu hranu, napitke koji sadrže kofein i gazirane napitke, ako ih konzumirate. Pijte dosta tečnosti – vodu, voćne sokove, supe i čajeve.

Ako ste se odličili za jednodnevni post, na ishranu pripazite dan pre, neka vam ručak i večera budu što laganiji. Ako planirate da postite nekoliko dana, neka vam i priprema traje par dana.

Post sa jednom vrstom voća

Možete postiti sa jabukom, pomorandžom, limunom ili drugim voćem po želji. Preporučena količina voća je oko 1 kilogram, odnosno oko 4 komada voća, u toku jednog dana.

Pijte puno tečnosti, možete piti svežu limunadu, ako njega već ne koristite kao namirnicu za post. Dobro žvaćite svaki zalogaj. Ne jedite “s nogu”, prebrzo, a ako vežbate, nemojte se iscrpljivati. Dopustite sebi da se kvalitetno odmorite, makar pola sata.Vaše telo će čak i jednodnevni post iskoristiti za obnovu i čišćenje. Neka vas ne brine fruktoza iz voća – ona će se daleko kvalitetnije razgraditi od rafinisanog šećera.

Post sa više vrsta voća

Važi isto pravilo – oko 1 kilogram voća dnevno, u kombinacijama koje vama odgovaraju. Ako vam zbog određenih zdravstvenih problema ne odgovara kombinaciju slatkih i kiselih voćki, izaberite one koji vam neće izazvati probleme.

Ako sledite pravila Ayurvede, prilikom voćnog posta, odaberite namirnice koje odgovaraju došama:

Vata – papaja, mango ili suve šljive

Pitta – grožđe, nar, jabuka

Kapha – jabuka, brusnica, nar

Koliko dugo bi trebalo postiti?

Post voćem može trajati 10 dana i duže, ali samo uz nadzor stručnjaka. Nakon višednevnog posta, polako se vratite uobičajenom režimu ishrane, pazeći da prva dva dana jedete što laganiju hranu.

Što možete očekivati za vreme posta?

Detoksikacija organizma može imati brojne neprijatne simptome, koji mogu podsećati na simptome gripa. Telo se oslobađa viška toksina, a taj proces se može manifestovari kroz glavobolju, dijareju, grlobolju, bolove u mišićima, kašalj.

Osluškujte potrebe svoga tela, ono će vas tokom posta upozoravati na ono što mu nedostaje. Pijte što više vode i odmarajte se.

 Izvor: alternativa-za-vas
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.