Zdravo ili ne: Mit o smrznutoj hrani

povrce
Sveže ili iz zamrzivača? (foto: Meal Makeover Moms/Flickr.com)

Ukoliko vas obaveze sputavaju i nemate uvek vremena da perete i čistite grašak, boraniju, spanać ili da pripremate zimnicu, nemojte da se brinete. Smrznuto voće i povrće pravi je spas za sve koji žele da jedu zdravo, ali nemaju uvek dovoljno vremena da idu svakodnevno u nabavku.

Pitanje koje se često postavlja je [tweetherder]da li smrznuto voće i povrće gubi neke nutritivne vrednosti ili ne? [/tweetherder] Da li se na temperaturi ispod nule gube vitamini?

Evo odgovora za sve: “Ne. U većini slučajeva zamrznuto voće i povrće zadržava hranljive sastojke čak više nego ono koje čeka danima da stigne na pijacu ili police trgovinskih lanaca“, tvrdi Karlo Kanela, nutricionista i profesor na Univerzitetu Sapienca u Rimu: “Ovakvi proizvodi nam omogućavaju da, prema savetu Svetske organizacije zdravlja, u ishranu uključimo bar dve porcije različitog povrća na dan.“

Stav mnogih nutricionista je da je voće i povrće iz zamrzivača isto toliko, ako ne i više bogato vitaminima, mineralima i drugim nutritivnim sastojcima, u odnosu na ono sveže.  Industrijsko smrzavanje povrća i voća vrši se vrlo brzo, nekada čak nekoliko minuta nakon berbe, na temperaturi od -18 stepeni. Ovakav način smrzavanja sprečava nastanak bakterija i proces kvarenja voća i povrća. Svežina voća i povrća može se „izmeriti“ prema količini vitamina C koju zadržavaju nakon branja. [tweetherder]Samo dva dana nakon branja spanać gubi 75% ukupne količine vitamina C, brokoli 80%, špargle 30%. [/tweetherder]Osim što se prilikom dubinskog zamrzavanja, ne gube hranjivi sastojci i vitamini, već voda koja se nalazi u voću i povrću čuva sve hranjive sastojke i vitamine.

Od trenutka kad se određena namirnica ubere, “hranljivi” sat počinje da otkucava. Sve što se s tom namirnicom događa od tog trenutka, utiče na njeno starenje, a time i na hranljivu vrednost koju možete od nje da dobijete kad konačno uđe u vaš organizam.

Što više ljudi rukuje s tom namirnicom, to je veća opasnost da se hrana zarazi bakterijama ili virusima. Što neka namirnica duže stoji u kutiji ili u kamionu, to se više kvari. Pa čak i samo izlaganje suncu uzrokuje degradaciju važnih hranljivih materija. Zbog svega toga, deo sa smrznutom hranom predstavlja najbolje rešenje za sve one koji žele zdravo da se hrane.

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.