Zdrave navike koje vam mogu pomoći da se rešite celulita

(foto: revistadonna.clicrbs.com.br)
(foto: revistadonna.clicrbs.com.br)

Svake letnje sezone žene su pod lupom sveta, odnosno ženske nesavršenosti.

Celulit kao takav je laka meta za svaku ženu. Posebno činjenica da ga sve imamo i da sve mučimo muku sa njime. Ponajviše u letnjim periodima kada na žalost i ne možemo sakriti celulit.

Svaki dan nam se servira krivica ukoliko ne treniramo i ne pratimo zdrave životne navike.

Problem kod čitave industrije koja se bavi idealom ženske lepote odnosi se na činjenicu da žene pored svoga posla, stresa i svih obaveza zapravo i nemaju dovoljno vremena da razmišljaju o problemu celulita i kako ga se rešiti.

Empatija prema ovom agresivnom trendu uočavanja ženskih mana nas je i navela da napišemo nekoliko prirodnih recepta kako se rešiti dosadnog celulita.

Uzroci nastanka pomorandžine kore

Pitanje nastanka celulita još uvek nije valjano razrešeno. Naime, celulit predstavlja potkožnu naslagu masnog tkiva koja je prekrivena čvorovima i ulegnućima. Usled tih čvorova, regija koja je zahvaćena celulitom, pod pritiskom podseća na “pomorandžinu koru”. Celulit je reakcija kože na nagomilanu tečnost. A reakcija organizma je stvaranje ožiljnog tkiva. Žene imaju više masnih naslaga i tečnosti usled drugačije fizičke građe što dovodi do zaključka da problem celulita pogađa uglavnom ženski pol.

Regije koje su najčešće pogođene ovim problemom su butine, zadnjica i stomak. Bilo da se radi o fizičkoj neaktivnosti, genetskoj predispoziciji, nezdravom načinu života, stresu ili nečemu drugome moramo priznati da ni jedna od nas nije srećna kada u ogledalu ugleda pomorandžinu koru na butinama ili zadnjici. Sve imamo taj mukotrpni problem – celulit i kako ga ukloniti.

Međutim, nezdrava ishrana, fizika neaktivnost, hormonski disbalans, utiču na celokupno zdravstveno stanje organizma. Priznajemo da se od pomorandžine kore ne umire, ali višegodišnje zanemarivanje zdravlja nas može dovesti do velikih problema. Zato je važno na vreme početi brigu o svome telu. Pored celulita koji će sigurno nestati, popravićete celokupno zdravstveno stanje tela.

Fizička aktivnost

Možda je postalo kliše govoriti o vežbanju ali nema jednostavnijeg načine rešiti se nagomilanih masnih naslaga od praktičnih vežbi. Bilo da se radi o kondicionim treninzima, jogi, vežbama zatezanja, svaki vid vežbanja može vam pomoći da sagorite velike količine kalorija, da izbacite iz organizma toksine i da zategnete svoje telo.

Anticelulit masaža

Redovna masaža ugroženih regija su zaista delotvorne u rešavanju problema pomorandžine kore. Ne morate trošiti malo bogatstvo na profesionalne masaže protiv celulita, već možete same praktikovati ovaj metod kod kuće. Kako bi tretman bi delotvoran preporučujemo vam da regije masirate eteričnim uljima koje će pospešiti prevazilaženje celulita.

Piling talogom od kafe

Zvuči neverovatno ali talog crne kafe vam može pomoći u borbi sa celulitom.Potrebno je da talog kafe utrljate na regije koje su zahvaćene masnim naslagama i neravninama i ostavite da se osuši. Preporučujemo vam da ukoliko talog kafe nanosite na butine ili stomak, te regije nakon nanošenja uvijete u aluminijumsku foliju. Na taj način ćete postići bolji efekat kada je reč o borbi sa celulitom.

Sauna

Ukoliko imate slobodnog vremena i mogućnosti preporučujemo vam da jednom nedeljno posetite saunu. Sauna je odličan izbor kada se radi o celulitu. Naime, putem znoja izbacujemo višak tečnosti i toksine iz organizma. Obzirom da je celulit satkan od ovih štetnih materija, sauna je odličan izbor kada se radi o ovom problemu.

Odvojite vreme za kvalitetan san

Poslednje studije koje su dermatolozi sproveli dokazale su da san i te kako utiče na pojavu masnih naslaga i neravnina na našem telu. Naime, ukoliko spavate do osam sati tokom noći manje su šanse da ćete imati problem sa celulitom. San i odmor su ključni za lepu kožu.

Prestanite da unosite mnogo šećera

Balansirana ishrana je ključ čitavog zdravlja, kako bi izbegli zamku prikrivenih kalorija vodite računa šta jedete. Možda vam žitarice sa voćem izgledaju fit i ukusno za dobro jutro, ali takvi obroci su puni šećera koji utiču na pojavu celulita. Stoga, ishrana treba biti bazirana na velikom unosu belančevina i proteina kako bi celulit i masne naslage nestale sa vašeg tela.

Pokrenite se

Kancelarija, posao, prevoz. Ukoliko većinu svoga vremena uglavnom presedite vreme je da promenite tu naviku. Posledice toga su tromost, nedostatak energije, slaba prokrvljenost i naravno celulit. Ukoliko imate takav posao i nemate vremena za trening niti drugi tip rekreacije, preporučujemo vam da mnogo više šetate. Možda niste tip koji voli da trči ali svakome prija brzo hodanje. Promenom ove jednostavne navike možete kroz samo nekoliko dana učvrstiti kožu i poboljati sopstveni izgled.

******************

Prisvajanjem zdravih navika menjamo celokupan život iz korena. Možda zvuči teško, možda mislite da za takve stvari nemate dovoljno ni vremena niti energije ali razmislite još jednom. Možda je danas u pitanju celulit, ali kroz nekoliko godina nezdrav način života vas može koštati mnogih životnih stvari.

Nije teško rešiti problem celulita, niti je teško voditi računa o sebi. Ukoliko imate želju da zbog ličnog zadovoljstva počnete da radite na sebi imaćete odlične rezultate za samo nekoliko sedmica i konačno nećete zažaliti kada pogledate svoj odraz u ogledalu. Počnite već danas da primenjujete neke od naših korisnih saveta, bićete prijatno iznenađeni rezultatima.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.