Pokreni telo i mozak (foto: walkitnation.com)
Pokreni telo i mozak (foto: walkitnation.com)

Mnogi vežbaju kako bi imali zategnuto i lepo telo. Drugi to, pak, čine iz zdravstvenih razloga. I oba razloga su podjednako važna, ali postoji još jedan koji treba da upišeš na svoju listu razloga zbog kojih bi trebalo da počneš da vežbaš.

Taj razlog je mozak jer fizička aktivnost višestruko deluje na njegove funkcije, u pozitivnom smeru, naravno.

Pre svega, redovna fizička aktivnost drastično smanjuje procenat obolevanja od kognitivnih poremećaja ili njihovog daljeg razvijanja. Neka trening postane tvoja najbolja prevencija protiv demencije, Alchajmera i starenja mozga. Osim toga, to će uticati i na smanjenje stresa što se pozitivno odražava na smanjenje ansksioznosti depresije. 

30-minutno trčanje je verovatno najbolje utrošenih pola sata koje sebi možeš da priuštiš u toku ispitnog roka. Mozak će ti se razbistriti, a njegove funkcije će se mnogostruko poboljšati.

Ako se bojiš da ćeš u starosti polako početi da zaboravljaš lek je ponovo u treningu. Zapravo, u šetnji. Studije su pokazale da je dovoljno svakodnevno prošetati 20-ak minuta i to će mozak jednog penzionera učiniti podjednako produktivnim kao mozak prosečnog studenta.

Nemoj da odlažeš trčanje za sutra. Obuci trenerku, ponesi flašicu vode, stavi slušalice u uši ako ti je tako lakše i kreni na trčanje. Danas.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.