Zbog čega ćemo gledati drugu sezonu Sluškinjine priče

Sluškinjina priča vratila se na naše ekrane, godinu dana nakon što je prenerazila svet, kada je postala jedna od najgledanijih, ali i serija koja je pokupila najviše nagrada protekle sezone.

Zvezdana ekipa ponovo je oživela likove, saznovane na istoimenom romanu Margaret Atvud iz 1985. godine. Oni koji znaju, tvrde da je knjiga potpuni šok daleke 1986. godine: niko je nije uzimao za ozbiljno, a kritičari su sa podsmehom govorili o bombastičnim ispisima izdavača, koji je tvrdio da bi društvo, poput onog u romanu, moglo da postane deo naše stvarnosti vrlo brzo.

Njujork tajms tada piše: Osnovni element ove poučne priče je prepoznavanje problema, i to je dovoljno da izazove šok. Upozoreni smo šta bi moglo da se dogodi ako stil života kojim živimo nastavi da se razvija. Teško da bi ovo moglo da nas dočeka u bliskoj budućnosti, kao što to najavljuje izdavač.” 

Trideset godina kasnije, na ove komentare možemo da odgovorimo gromoglasnim smehom. U trenucima kada žene širom sveta formiraju pokrete ne bi li se izborila za sopstvena – jednaka – prava kakva imaju i muškarci, čije su neretko žrtve. Živimo u vremenu u kojima se propagiraju otvoreni napadni na žene koje se zalažu za abortuse, odnosno žene koje same žele da upravljaju sopstvenim telom i same donose odluke o sebi. U knjizi takve žene bivaju obešene. Razlika je samo u načinu na koji se one ubijaju, sve ostalo je isto.

Protekla godina bila je gorka za žene širom sveta, pa nas gledanje serije u kojoj centralnu ulogu imaju žene u distopijskom društvu koje nemaju ni mrvicu prava podseća na realnost u kojoj smo se našli.

Već u prvim epizodama nove sezone saznaćemo za sudbinu Fredove, čiju priču religiozno pratimo. Hoće li se naći na sigurnom nakon revolucije koju je pokrenula među služavkama? Ide li u kolonije ili je čeka život pun borbe?

Nećemo vas lagati: ovo nije serija za lagodno popodne. Nije laka za gledanje. Serija psiholoških i fizičkih tortura kojima su ove žene izložene proširuje se u novim epizodama. Svaka od sluškinja ima dodatnu traumu i kada je silovanje u pitanju, jer ih komandanti kojima služe iznova i iznova siluju.

Glavne protagonistkinje serije toliko verno prenose traume i bol kojima su njihovi likovi izloženi da možemo samo da zaćuti i pustimo poneku suzu pred njima. Nekima od njih motivacija je da štite služavke, nekima samo da prežive a nekima – da pobegnu i bore se.

Nove epizode serije Sluškinjina priča dolaze na uslugu HBO GO svakog četvrtka, u visokoj rezoluciji i sa prevodom na srpski jezik. Registruj se i gledaj prvu sezonu i nove epizode odmah, 30 dana besplatno.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.