Ovako zaista izgledamo...
Ovako zaista izgledamo…

Pogledaj malo oko sebe. Šta vidiš? Ako je iko prisutan u prostoriji u kojoj se nalaziš (bilo da je u pitanju stambeni prostor ili neko javno mesto) šta ta osoba radi? Verovatno gleda u telefon ili laptop.

Kada smo postali takvi zavisnici? Ispitivanje koje je sproveo Pew istraživački centar pokazuje da je svega 7% populacije 2005. godine koristilo neku od društvenih mreža. Danas, samo deceniju kasnije, čak 65% nas je umreženo. Pritom neko ima samo Facebook, dok drugi, pored toga, i tvituju, tambleruju, instagramuju itd.
Međutim, još jedna promena je značajna. Dok smo ranije posezali za svojim kućnim računarom da bismo proverili šta su to naši prijatelji u toku dana objavili na nekoj od ovih mreža danas nam je sve dostpuno na telefonima, tako da više puta u toku jednog sata izvadimo telefon iz džepa i krećemo da skrolujemo.
Ovaj fenomen je zapazio i fotograf Eric Pickersgill, a posebno ga je zatekla scena u restoranu gde je ručala četvoročlana porodica. Otac i dve ćerke nisu skidali poglede sa svojih telefona ili tableta, dok je majka bacila svoj prazni pogled kroz prozor. Zaprepastila ga je njena usamljenost u krugu porodice, a naročito jer je shvatio da su i drugi pogledi prazni iako su navodno usmereni na nešto.
Upravo zbog toga je on napravio seriju fotografija koju je nazvao Removed (Uklonjeni) na kojoj je fotografisao porodične prizore, a potom je uklonio sve telefone, tablete, kompjutere itd.
Njegov rezultat će učiniti da se osetite nelagodno, ali shvatićete da je to naša svakodnevnica. Podelite ovo sa svojim bližnjima kako bi i oni uvideli gde leži srž nerazumevanja koje sve više raste između nas. I družite se više, ali ne virtuelno.

Eric Pickersgill 2

Eric Pickersgill 3 Eric Pickersgill 4 Eric Pickersgill 5 Eric Pickersgill 7 Eric Pickersgill 8

Eric Pickersgill 6

Izvor: Collective-evolution.com
1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.