Zašto žene žive duže od muškaraca?

Žene generalno žive 5 godina duže od muškaraca
Žene generalno žive 5 godina duže od muškaraca

Dok je životni vek prosečnog muškarca 76 godina, život prosečne žene je za čak 5 godina duži. Zbog čega tzv. nežniji pol u proseku doživi 81. godinu, dok jači pol obično ne dočeka tu starosnu dob?

Kalifornijski univerzitet u Los Anđelesu je sproveo istraživanje tako što su praćene promene u varijacijama koje je prosečni životni vek imao tokom dva prethodna veka i zaključak do kog su došli ih je začudio. Žene su ranije živele mnogo kraće nego muškarci, ali u 20. stoleću nastaju drastične promene, te pripadnice lepšeg pola žive sve duže, a muškarci sve kraće.

Zašto je to tako?

Kako se za tako kratak period nije ništa bitno moglo modifikovati u strukturi DNK jedino logično objašnjenje se nalazilo u navikama i načinu života koji se znatno promenio.

Lepota je uvek bila ultimativna kategorija, ali emancipacija žena i uticaj medija je doveo do toga da žene sve više brinu o svom fizičkom izgledu i imaju izraženiju potrebu da budu zgodne od muškaraca.

Uzmimo najprostiji primer. Žena koja ima 10 kilograma viška će sebe smatrati debelom, a svaka promena na telu će je koštati nošenja uske i kratke garderobe. Sa druge strane, muškarac će teško primetiti višak od 10 kilograma, a pivski stomačić se skoro i neće primetiti ispod široke majice.

Žene su zbog toga u poslednjih 50-ak godina sve više počele da vode računa o ishrani i zdravom načinu života, pa su zbog toga, između ostalog, manje sklone srčanim oboljenjima. Sa druge strane, muškarci u principu žive nezdravije, skloniji su gojenju, prejedanju, alkoholu i cigaretama, pa otuda i ne čudi što u mnogo većem broju obolevaju od kardiovaskularnih bolesti i to je razlog zbog kog se drastično skraćuje životni vek pripadnika jačeg pola.

Izvor: shape.com

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.