Zašto treba da gledaš novu HBO seriju Oštri predmeti

Poslednjih godina, velike tv mreže navikle su nas na kratke – ili kako oni to vole da kažu – limitirane TV serije. Deset epizoda, radnja koja se brzo odvija i drži pažnju tokom svih epizoda, zanimljiva fotografija i odlična glumačka postava standardi su današnje televizijske produkcije u kojoj definitivno prednjači HBO. Zbog toga nisam imala sumnje da će i nova serija – Oštri predmeti – biti izvanredna.

To se pokazalo i pre prve epizode, kada sam čula da ju je režirao Žan-Mark Vale. Moram da priznam da njegov rad nisam pratila pre nego što sam pogledala seriju Nevine laži. No, odmah nakon toga sam ga zavolela. Ti kadrovi, te boje, ta emocija koju je uspeo da proizvede između glavnih likova… po gledanju prvih kadrova Oštrih predmeta biće vam jasno da pokušava da replicira oproban recept – i u tome samouvereno uspeva.

https://www.youtube.com/watch?v=LkVZWypeUvk

 

Ejmi Adams poznato je ime u holivudskim krugovima. Oskarovka o kojoj se ne piše dovoljno i nadam se da će se to promeniti nakon ove uloge. Glumi novinarku Kamil koja se vraća u rodni grad Vind Gep, gde je čeka ubistvo o kome mora da piše za novine u kojima je zaposlena. I dok pokušava da sklopi iole čovečan tekst koji će njen urednik prihvatiti, biva uvučena u ralje malenog grada iz kog je pobegla.

Serija je rađena na osnovu istoimenog romana Džilijen Flin, koju znamo po knjizi a kasnije i filmu Iščezla (ali i manje poznatoj knjizi, a i filmu, Mračna mesta, u kome je glavnu ulogu neslavno ponela Šarliz Teron.) Već se čini kao šema da su glavne uloge u pričama Flinove problematične žene, koje ne mare mnogo za ono što drugi misle, već idu i glavom kroz zid.

Takva je Kamil, svidelo se to nekome ili ne. Nije tipičan heroj, glavni lik koga ćete zavoleti na prvu loptu. Usamljena je, progone je duhovi prošlosti od kojih se krije u čašama alkohola. Iako razume mentalitet malog mesta u kome je silom prilika, teško joj je da se bori sa njime, pa joj u begu od stvarnosti pomaže plejlista na ajpodu. I ona sama se oporavlja od porodične tragedije, o kojoj kroz seriju saznajemo sve više. Ima mnogo ožiljaka, i ne samo fizičkih. No, seriju posebno zanimljivom čini introspektivan um same Kamil. Ejmi Adams je toliko dobra u svojoj ulozi da ćete se naježiti više puta. A i Emi nominacija joj je osigurana.

Ni serija nije tipična. Mračna je, ozbiljna. Bavi se stvarnim psihološkim problemima, onim zlom u ljudima i tome kako su postali takvi – da li je kriva ravnodušna zajednica ili nešto drugo?

Prosudite sami.

Serija je dostupna na usluzi HBO GO, gde nove epizode stižu svakog ponedeljka, istovremeno kada i u ostatku sveta. Epizode su prevedene na srpski jezik i dostupne na pet različitih uređaja: smart telefonima, tabletima, smart televizorima, chromecastu i Apple TV-u. Prvih mesec dana, seriju možete gledati potpuno besplatno, nakon što se registrujete, a nakon toga se usluga naplaćuje 799 dinara. Ugovorne obaveze nema, pa je možete otkazati u bilo kom trenutku.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.