Zašto muškarci imaju jutarnje erekcije?

muskaraca spava
Jutarnje erekcije su u direktnoj vezi sa zdravljem (foto: Elvert Barnes/Flickr.com)

Ovo je vrlo interesantan, ali ponekad i jako neprijatan fenomen sa kojim se svaki dan suočava polovina svetske populacije. Dakle, koje naučno objašnjenje stoji iza ove jutarnje “nezgodacije”?

[tweetherder]Jutranja je samo poslednja u nizu erekcija koje muškarac ima u toku noći.[/tweetherder] Svi muškarci sa normalnom erektilnom funkcijom, imaju od 3 do 5 erekcija tokom sna.

Ova pojava počinje još pre rođenja, u majčinoj utrobi, i nastavlja se kasnije tokom života. Ako je muškarcima ikakva uteha, sličnu stvar proživljavaju i žene koje doživljavaju klitoralne erekcije i vaginalne kontrakcije dok spavaju, a slično je i sa većinom sisara.

Iako postoji veliki broj različitih teorija koje pokušavaju da objasne ovaj fenomen, njegov glavni uzrok je i dalje nepoznat. [tweetherder]Ono što je utvrđeno jeste da je  muška noćna erekcija, kao i ženska klitorlana, povezana sa REM fazom sna[/tweetherder].

Jedna od teorija je da se tokom REM faze sna “isključuju” neuroni koji oslobađaju noradrenalin za koji se smatra da je povezan sa penisom, te smanjenje njihove aktivnosti dovodi do lučenja testosterona, što rezultira pojavom jutarnje erekcije.

Druga teorija tvrdi da je glavni krivac natrijum-oksid (NO), jedinjenje koje oslobađaju ćelije smeštene u zidovima krvnih sudova, a on kasnije stiže do glatkih mišića i opušta ih. Krvni sudovi se šire, pojačan je dotok krvi i to dovodi do “stvrdnjavanja” penisa u toku noći i nekoliko trenutaka pre buđenja.

Dakle, saznali smo kako dolazi do jutarnjih erekcija na “nivou organizma”, ali koja je tačno biološka svrha ove pojave? Neki naučnici smatraju da ove noćne aktivnosti penisa doprinose održavanju njegovog zdravlja jer se u toku erekcije tkivo širi i snabdeva “muški ponos” kiseonikom. Oksigenizacija sprečava fibrozu kaverni, neželjeno stanje koje vremenom može dovesti do erektilne disfunkcije.

Postoje dva tipa erekcija – psihogene i refleksne. Prva je izazvana stimulativnim mislima ili slikama/prizorima koje “aktiviraju” erekciju posredstvom nervnih impulsa. Druga se dešava nezavisno od volje muškarca, bez seksi maštarija i misli, a veruje se da je njihov uzrok – puna bešika!

Izvor:iflscience.comy
1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.