Zašto kosu ne treba uvijati u peškir nakon pranja?

(foto: Favim)
(foto: Favim)

Nakon pranja kose, obično je istrljamo peškirom kako bismo je prosušili.

To i nije baš pametno jer grub pamuk ili frotir od kojeg se prave peškiri oštećuje dlaku, tvrdi poznata frizerka Mone Everet. Kada operemo kosu, umotavamo je u peškir, a zatim njime istrljamo vlasi, a Everet kaže da je to “recept” za umršenu kosu.

“Na ovaj način se stvaraju mali, nevidljivi krateri na krajevima kose, zbog čega vlasi slabe. Znaci oštećenosti su suva i naelektrisana kosa, i to znači je kosi potrebna hidratacija”, ističe uspešna frizerka.

Ukoliko ste propustili: Koliko često treba prati kosu šamponom?

S obzirom na to da pamučni i peškiri od frotira oštećuju dlaku, savetuje da ih zamenite pamučnom majicom, jer je taj materijal mekši. Tako se, kaže Everet, apsorbuje višak vode i sprečava da se kosa naelektriše. Kada je reč o načinu na koji brišete kosu, nikako ne bi trebalo da energičnim pokretima trljate kosu, već samo da je, umotanu, lagano pritisnete.

Ukoliko ste propustili: 3 koraka do zdrave i jake kose

Svi znamo da je najbolje da pustimo kosu da se prirodno osuši, ali s obzirom na to da nemamo uvek vremena za to, ona savetuje da kosu operete uveče, umotate je u pamučnu majicu i pustite je da se tako osuši preko noći.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.