Zašto bolujemo od aritmija?

Kada srce ne miruje… (foto: Alvin Trust/Flickr.com)

U normalnim situacijama svoje srčane otkucaje ne primećujemo. Čujemo ih i osećamo tek pod utiskom neke emocije ili ako smo bolesni. Tek tada, postajemo svesni otkucaja svog srca. Tu onda leži glavni ključ. Naši simptomi nas prisiljavalju da slušamo svoje srce i da postanemo opterećeni njegovim otkucajima.

Zašto onda bolujemo od aritmija?

Srčani bolesnici (sa aritmijama) su osobe koje slušaju samo svoju glavu. To postaje naročito jasno kod srčanih fobija (srčanih neuroze). Neosnovani telesni strahovi za svoje srce su glavni preduslov koji nas vodi do bolesnog, preteranog posmatranja svog zdravstvenog stanja.

Važno je znati da onaj ko pati od srčane neuroze poseduje strah! Poseduje strah koji ga opterećuje mislima, da bi mu srce jednog dana moglo stati. Srčana neuroza prisiljava čoveka da srce ponovo stavi u središte svoje svesti i svojih misli.

Aritmije često povezujemo sa emotivnim situacijama

Emocija je nešto što čovek iznosi iz sebe iz unutrašnjosti ka spolja. (lat. emovere – pokrenuti iz sebe) Često kažemo: “srce mi je poskočilo”, “sišlo mi je srce u pete”, “zaglavilo se u grlu”…

U svim ovim formulacijama srce je simbol čovekovog središta, ono se nalazi u grudima više levo, i odgovara desnoj polovini mozga i zato ga povezujemo sa osećanjima.

Znate li, drage moje savršene, kome se dešavaju aritmije?

Poremećaji srčanog ritma (artmije) događaju se ljudima koji ne dozvoljavaju da ih “nekakve emocije” izbace iz uobičajenog ritma. Ovakvi ljudi drže svoja osećanja u sebi,  potiskuju ih i ne daju da ih ona nadvladaju u svakodnevnom životu.

Srce počinje da kuca kao da je poludelo, jer se čovek drži svog razuma i nije spreman da ga osećanja i emocije izbace iz uobičajenog koloseka.

Zato, drage moje, [tweetherder]morate znati da za vaše srce nije dobro da potiskujete svoje emocije[/tweetherder].

Ukoliko imate nešto što vas muči, podelite sa svojom drugaricom, mamom, sestrom. A, ako ipak ne želite da pričate o svojim potisnutim emocijama onda iskoristite to da potisnute nemire, strahove i osećanja izbacite kroz jednu dobru fizičku aktivnost.

 

Do sledećeg puta,

Voli vas vaša savršena dr Mila Živojinović

dr Mila Živojinović

Subspecijalista kardiologije, dokazani profesionalac u svom poslu i veliki zagovornik preventive. U okviru svoje specijalističke kardiološke ordinacije ,,Cardial“, dr Mila sa svojim stručnim timom vodi i preventivni centar i školu zdravlja. Dr Mila pokrenula je ciklus predavanja ,,Kako kuca žensko srce“, savetujući dame kako da kontrolišu tu izraženiju ,,žensku“ emotivnu stranu, ostvare harmoniju duha i tela i budu srećne i zadovoljne.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.