zamrznuto

Valja se pridržavati određenih pravila kod izbora hrane za zamrzavanje, paziti na način zamrzavanja i rok trajanja ali i na sam postupak odleđivanja.

Šta se može zamrznuti

Koliko god zamrzavanje bilo praktično, imajte na umu da ne možete zamrznuti baš sve što vam padne napamet jer namirnice jako bogate vodom i masnoćom nakon odmrzavanja gube prvobitnu konzistenciju, ukus i miris. Mogu se zamrzavati meso, riba, mekušci, sveža testenina, gotovo svo povrće, sveže mleko, odležani sirevi, voće za pripremu kolača i kompota, kuvana hrana (poput variva, rižota, raznih umaka…), pizza, kolači (ako ne sadrže slatku pavlaku i krem od jaja), sveža ili kuvana šunka ili slanina.

Šta se ne može zamrznuti

Za zamrzavanje nije pogodno lisnato povrće, poput zelene salate, koje bi nakon otapanja bilo mlohavo i tamnih ivica. Ne zamrzavaju se ni umaci i prilozi koji sadrže puno pavlake ili jaja, poput majoneza i tartar sosa, testa u kojima bi došlo do razdvajanja vode i masnoće, neke biljne vrste poput gljiva i tartufa koje bi usled zamrzavanja izgubile konzistenciju, miris i ukus, kuhana ni sveža jaja, kao ni kuvani krumpir.

Kako se zamrzava

• Meso – Čim donesete sveže meso kući, očistite ga i uklonite sve vidljive masne delove, isecite na komade, stavite u kese za zamrzavanje i zatim ih pritisnite kako biste iz njih istisnuli vazduh. Trajanje: 8-12 meseci.

• Živina i divljač – Ako nije očišćena, očistite perje i izvadite iznutrice pa operite meso, a zatim dobro osušite. Stavite u kesu celu životinju ili isečenu na manje komade. Trajanje: 8-10 meseci.

• Riba – Ostružite ljusku, izvadite iznutrice, operite ribu i dobro je osušite te stavite u kese. Trajanje: 2-3 meseca.

• Povrće – Zamrzavajte samo povrće koje dolazi ravno iz bašte, a ne iz hladnjača. Povrće koje se koristi za začinjavanje jela treba očistiti, oprati, sitno naseckati i spakovati u kesice. Ono koje se koristi kao baza za pripremu jela očistite, operite, nekoliko minuta kuvajte u vreloj vodi, osušite i zatim spakujte. Trajanje: 10 meseci.

• Voće – Može se zamrzavati na više načina. Sitno bobičasto voće dobro očistite, složite na plastični poslužavnik jednu bobicu do druge, stavite u zamrzivač, pa kad se zamrznu, spakujte ih u kese za zamrzivač. Zamrzavanje sa šećerom bolje je za krupnije voće: očistite voće, isecite i uvaljajte u šećer, zatim složite u kutiju i svaki red ponovo pošećerite te pazite da ne napunite kutiju više od 2-3 cm ispod ivice. Trajanje: 12 meseci.

• Kuvana jela – Razdelite jelo na manje porcije i stavite ih u aluminijske posudice u kojima ih posle možete podgrejati u rerni. Trajanje: 3 meseca.

Kad kupujete zamrznuto

Duboko zamrznuti proizvodi prolaze strogu kontrolu kvaliteta pa su gotovo sigurniji od nekih svežih proizvoda, no da bi ostali zdravi i ukusni, važno je da su nakon zamrzavanja dobro skladišteni.

• Zamrznute proizvode najbolje je kupovati u velikim supermarketima, gde je promet velik i zalihe se stalno obnavljaju.

• Omot mora biti neoštećen.

• Proizvodi zamrznuti u plastičnim kesama moraju biti odvojeni jedni od drugih, a ne stisnuti u grudvu.

• Ako je frižider pretrpan, ne kupujte proizvode, jer oni koji su na vrhu dolaze u dodir sa toplijim vazduhom.

• Zamrznute proizvode kupite poslednje, i stavite ih u termo vrećicu.

• Primetite li da se neki od proizvoda imalo odmrznuo, nemojte ga ponovo zamrzavati, već ga što pre potrošite, a do tada ga držite u hladnjaku. Ako je namirnica sirova, skuvajte je, pa je možete ponovo zamrznuti.

*******

U prilog tome da je smrznuto jednako ukusno i dobro kao sveže, govore nam naučna istraživanja ali i ponašanje i navike potrošača, jer su upravo oni izdvojili Frikom smrznuto povrće, voće, ribu i plodove mora, na listi TOP 50 brendova u Srbiji.

Ukoliko nemate dovoljno vremena da svakodnevno trčite na pijacu kako biste imali ukusan i nutritivan obrok i učinili vašu trpezu bogatom i raznovrsnom, od ribe do salata, potaža, priloga uz glavno jelo i specijaliteta mediteranske kuhinje od sada je to moguće uz bogatu ponudu Frikom proizvoda.

Potrošači su takođe, za 50 TOP imena na BRANDscore listi, izabrali i Frikom sladoled Quattro. Omiljen sladoled svih generacija, svake godine nas iznenađuje novom kombinacijom ukusa čime se upisuje u listu omiljenih brendova.

Kompanija Frikom razvija pozitivan i prepoznatljiv imidž među potrošačima pažljivom izgradnjom svojih brendova. Visok kvalitet i bezbednost Frikom proizvoda, bogata ponuda, inovacije, potvrđeni su ovim relevantnim istraživanjem.

BRANDscore je lista zasnovana na BRANDpuls istraživanju agencije Ipsos koja pokazuje snagu brenda na tržištu među 1453 brendova praćenih istraživanjem unutar 71 proizvodne kategorije i izračunava se kombinacijom devet postojećih marketinških pokazatelja sa potrošačkog nivoa.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.