Vratite kosi život: 7 načina da vam kosa ponovo zablista

Ako vam je kosa uništena ne morate odmah posezati za makazama (foto: Pinterest)
Ako vam je kosa uništena ne morate odmah posezati za makazama (foto: Pinterest)

Odložite makaze. Ne morate da šišate kosu, mada možete, jer je kratka, lepršava frizura totalo IN ove sezone. Ali, pre nego što se odlučite za drastičnu promenu kako bi oživeli svoju uništenu kosu, setite se da razmišljate pozitivno i ostanete pribrani. [tweetherder]Proces vraćanja kose u život[/tweetherder] zahteva malo truda, ali ćete na kraju biti toliko zadivljeni rezultatima, da će vam se činiti da vam je kosa lepša nego pre.

Uz malo truda kosi možete vratiti stari sjaj i lepotu (foto: ultimatehairdynamics.com)
Uz malo truda kosi možete vratiti stari sjaj i lepotu (foto: ultimatehairdynamics.com)

Isecite krajeve – Sunce, zabava, hlor, mogu isušiti prirodno ulje iz dlake i učiniti je suvom i lomljivom što rezultira ispucalim krajevima i kovrdžanjem. Ako skratite samo centimetar ili malo više, istog trenutka će vam kosa izgledati zdravije i lepše.

Perite je samo kada je to neophodno – Ništa nije bolje za negu kose od njenih prirodnih ulja. Ali šamponiranje kose svakog dana može isušiti ulje iz dlake i sprečiti je da se na vreme regeneriše prirodnim putem. Zato na dan ili dva zaboravite na pranje kose.

Koristite pravi šampon – Preskakanje pranje kose na dan ili dva je sjano, ali samo ako nemate masnu ili tanku kosu i ne želite da vam kosa izgleda prljavo. Tada je možete prati svakodnevno, ali pre šamponiranja najpre dobro nakvasite kosu. Masirajte skalp, koncetrišući se na deo posebno na nekoliko centimetara od temena gde se sakuplja masnoća. Zatim dobro isperite najhladnijom vodom koju možete da izdržite. Koristite preparate na kojima je napisano ‘za ispravljanje’, ‘regenerišući’ i ‘protiv lomljenja’ na etiketi.

Rehidrirajte kosu – Umesto da koristite svoj uobičajni regenerator, probajte proizvode za negu kose posle sunčanja. Hidrirajući balzami za kosu su često efektivniji od običnih, naročito oni koji se ostave da odstoje neko vreme. Nemojte koristiti proizvode za stilizovanje kose koji sadrže alkohol kao ni lak za kosu sa maksimalnim učvršćivanjem. Možete koristiti i kokosovo ulje, koje sprečava kovrdžanje i ostavlja kosu mekom i sjajnom.

Koristite pravu četku – Plastični češljevi i četke veoma štete vašoj kosi, naročto kada je mokra. Četke od veprove dlake pomažu da se po kosi pravilno rasporedi njeno prirodno ulje i sprečavaju lomljenje dlake.

Izbegavajte vruća pomagala – Prese, uvijači, fenovi i slični aparati će samo oštetiti kosu i uništiti sav vaš trud da je oporavite i vratite joj sjaj i lepotu. Ako apsolutno ne možete bez fena za kosu, podesite ga na najnižu temperaturu kada sušite njime.

Isprobajte neke od prirodnih maski – Isecite krastavac i avokado sa korom i ispasirajte ih u blenderu. Dodajte kašičicu meda i dovoljno vode da bi se napravila pasta. Smesu nanesite na kosu i nežno masirajte u temenu. Kosu zatim pokrijte kapom za tuširanje i topim peškirom i ostavite masku najmanje petnaest minuta, a zazim dobro isperite.

Takođe, možete pomešati kašiku ulja lavande sa kašikom kokosovog mleka. Utrljajte na suvu kosu pre spavanja, a onda ujutru isperite. Bićete prezadovoljni rezultatima!

***Ukoliko ste propustili: Kozmetika iz kuhinje: Maske za kosu koje zaista deluju!

Izvor: Positivemed.com
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.