Nikako ne želite da izgledate ovako kada se našminkate (foto: DailyMail)
Nikako ne želite da izgledate ovako kada se našminkate (foto: DailyMail)

Kada se naviknete da na određeni način nanosite šminku, lako vam to postane rutina, što znači da u nečemu možda grešite, bez da to i znate. Mnogi prave osnovne greške kod odabira pudera, boje senke za oči, čak i kod nanošenja maskare.

Ovo je 9 najčešćih grešaka kod šminkanja koje će vam pomoći da sledeći put kada posegnete za kozmetičkom torbicom zante kako da se u svakoj prilici pravilno našminkate i prilagodite šminku svojim crtama lica i svom tenu.

Naučite da izbegnete greške u šminkanju (foto: lifescript.com)
Naučite da izbegnete greške u šminkanju (foto: lifescript.com)

1. Koristite previše podloge

Ako podlogu nanosite u debelom sloju, viškovi će se zadržati u borama i učiniti ih upadljivijim. Profesionalni šminkeri kažu da se podloga koristi samo na mestima na kojima je potrebno ujednačiti prebojenost kože, a ne na čitavoj površini lica.

Kada birate puder, izbegavajte one koji se reklamiraju kao idealno sredstvo za postizanje “mat” ili “baršunastog” efekta, a ni oni koji “garantovano traju satima” nisu dobar izbor. Boljeje da se odlučite za pudere lakše strukture. Važno je i da vodite računa da koža bude dobro hidrirana jer je suva koža sklona perutanju, a puder samo pogoršava stvari. Pravo rešenje je piling jednom nedeljno, uz svakodnevno korišćenje kvalitetne hidratantne kreme.

2. Preterujete sa korektorom za podočnjake

Kad preterate sa korektorom, napravite više štete nego koristi, pošto debeo sloj dodatno ističe sitne bore. Korektor nanesite u tankom sloju u delu podočnjaka bližem korenu nosa pošto su tu tamni krugovi najizraženiji, a bore najmanje uočljive. Ako imate utisak da vam se borice vide više nego obično – na umivanje i sve ispočetka.

3. Birate karmine u tamnim nijansama

Tamne boje će svaku površinu vizuelno smanjiti, pa se to dešava i sa vašim usnama ako koristite karmine tamnijih nijanski. Da bi vam usne izgledale punije, što će odmah “obrisati” bar nekoliko godina, birajte hidratantne karmine i sjajeve za usne u toplim ružičastim i nijansama boje kajsije ili korala.

4. Koristite crnu olovku za oči

Nema razloga da izbegavate olovke za oči, samo treba da izaberete pravu nijansu, a topla tamnobraon umesto crne može učiniti čuda. Nakon nanošenja, štapićem za uši ili prstom malo “razmažite” trag olovke, da bi oko izgledalo “mekše”.

5. Olovkom za usne ne pratite prirodnu liniju usana
Olovkom za usne možete “doterati” male nepravilnosti u obliku usana, a ona sprečava i “razlivanje” karmina. Ali, da bi olovka za usne radila za vas, morate pažljivo da izaberete nijansu. Tamne boje zaboravite, najbolji izbor je nijansa koja odgovara prirodnoj boji vaših usana.

6. Maskaru nanosite i na donje trepavice

Kad dođete u izvesne godine, maskara na donjim trepavicama učiniće da izgledate još starije jer će bacati senku na podočnjake i bore učiniti vidljivijim. Bez maskare se, naravno, ne može, ali nanosite je samo na gornje trepavice koje ste prethodno uvili.

7. Ne koristite rumenilo

Ružičasto ili rumenilo u boji kajsije doneće svežinu vašem licu, a ako ga pravilno nanesete “skinućete” koju godinu. Nasmešite se, i laganim kružnim potezima nanesite rumenilo na jagodice.

8. Koristite suviše sjajnu šminku

Senke sa malo sjaja su prihvatljive jer čine da vaša šminka ne izgleda suviše “uštogljeno”, ali ako takvu senku stavite na spoljni deo oka, jasno će ocrtati svaku boricu. Sjajne senke stavljajte na centralni deo oka i na delove ispod obrva.

Izvor: Mondo.rs
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.