Vladimir Savić: Kako sam postao “čovek od čelika”

vladimir-savic-4

Jedan od najboljih srpskih triatlonaca svih vremena, Vladimir Savić, u intervjuu za naš portal otkriva kako se postaje “čovek od čelika”.

Kako i kada ste počeli da se bavite triatlonom?

VS: Kao dečak, od svoje sedme godine, trenirao sam plivanje. Tokom detinjstva, nekoliko godina uz plivanje sam trenirao fudbal, i kao svi moji vršnjaci tada, provodio veći deo slobodnog vremena napolju upražnjavajući najrazličitije vidove fizičke aktivnosti. Otac je na mene preneo poseban odnos i ljubav prema dvotočkašima, tako da sam od najranijeg detinjstva uživao u vožnjama, ali i u sitnim popravkama i održavanju svog bicikla. Bicikl je u to vreme bio deo nađe svakodnevice; prevozno sredstvo, ali i ulaznica za nebrojene avanture. Ako vam kažem da sam, i pored toga što sam sve vreme trenirao plivanje, svoju prvu medalju osvojio na školskom takmičenju u krosu, šta mislite koliko je bilo potrebno da poželim da se oprobam u triatlonu kada sam za njega prvi put čuo davne 1993. godine? Tačno: Treptaj oka. 🙂 Bio je to izazov kome nisam mogao da odolim.

vladimir-savic-3

Šta je to što triatlon izdvaja od drugih sportova?

VS: Kombinacija tri prelepe i vrlo zahtevne discipline. Takmičenja na fantastičnim lokacijma. Sjajan spoj fizičke aktivnosti i boravka na otvorenom, u prirodi. Poruka koju sa sobom nosi dugi triatlon, a koja prevazilazi okvire sporta: Borba sa samim sobom i neograničenost ljudskog potencijala.

U kojoj od tri discipline najviše uživate, a koja vam “najteže pada” i zašto?

VS: Kada sam u dobroj formi, svaka od tri discipline je pravo uživanje. Ako bih morao da biram, moj odgovor bi bio različit različitim danima. 🙂 Pravi odgovor bi verovatno bio: Disciplina koju trenutno treniram. Kada sam na treningu, svaki put iznova otkrivam lepotu svake od ove tri discipline.

vladimir-savic-2

S: Koji sportski uspeh biste posebno izdvojili?

VS: Kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Ironman triatlonu 2013. godine, i samo učešće na Svetskom prvenstvu. Na kvalifikacionoj trci koja je održana u Kopenhagenu postavio sam novi nacionalni rekord u ovoj disciplini i izborio pravo za učešće na Ironman svetskom prvenstvu koje se održava u postojbini triatlona, Koni na havajskom ostrvu Big Island. Ove dve trke, same po sebi, za mene su nezaboravno iskustvo, ali ono što ih izdvaja od mnoštva drugih trka na kojima sam učestvovao i takođe ostvarivao dobre rezultate, jesu uslovi u kojima sam trenirao pripremajući se za ove dve trke. Bio je to izuzetno težak period tokom koga sam pokušavao da pronađem balans između porodičnih obaveza, posla i treninga. Pomoć i podrška porodice tokom tog perioda bila je ono što mi je dalo snagu. Istina je da što više uložite u ostvarenje nekog cilja, više vam znači kada ga ostvarite.

Kako izgleda vaša tipična nedelja? Koliko sati trenirate dnevno, da li imate “rest day” kada niste fizički aktivni?

VS: Nedelje se razlikuju u zavisnosti od perioda godine. Jedan dan nedeljno ne treniram. Radnim danima jedan do dva treninga od 60 do 120 min, a vikendom treninzi znaju da traju i do 7-8 h.

Kako se fizički/psihički pripremate za trku nekoliko dana uoči takmičenja?

VS: Dani pred samu trku su moji omiljeni dani. Uvek se setim reči mog plivačkog trenera: “Medalje se ne osvajaju na trkama, medalje se osvajaju na treningu”. Istina je. Trenirali ste koliko ste trenirali, a tokom dana koji prethode trci odmarate i spremate se da plan koji ste spremili za trku sprovedete u delo. Pokušavate da zamislite svaki mogući scenario, dobar i loš, i da imate spreman odgovor. Naravno prisutna je velika doza neizvesnosti, ali to je ono što ove trke čini zanimljivim.

vladimir-savic-5

U šta treba najviše investirati i zašto? Da li je izvodljivo baviti se ovim sportom bez velikih ulaganja?

VS: Najviše treba uložiti u kvalitetan trening. Veoma je bitno da vreme koje imate na raspolaganju iskoristite na pravi način. Više treninga ne znači ujedno i bolji trening. Kvalitet treninga i kontinuitet će vam omogućiti da se takmičite na nivou vašeg potencijala.

Moguće je baviti se triatlonom bez velikih ulaganja. Naravno, ako ovim sportom želite da se bavite nešto ozbiljnije, potrebna su i veća ulaganja, ali ne bih rekao da se triatlon po tome razlikuje od drugih sportova.

Da li imate specifičan način ishrane?

VS: Trudim se da se hranim zdravim namirnicama. Meso, osim ribe, ne jedem. U moj ishrani svi tipovi namirnica su dozvoljeni, ali je fokus na što manjoj upotrebi namirnica koje se kvalifikuju kao manje kvalitetne. Npr. voće, povrće, žitarice (celo zrno), mlečni proizvodi sa manjim % masti, nezasićene masti (maslinovo ulje, omega 3, omega 6, uglavnom biljna ulja i riba) se kvalifikuju kao kvalitetne namirnice, dok se obrađene žitarice, slatkiši, pržene namirnice, grickalice, punomasni mlečni proizvodi i zasićene masti (masti životinjskog porekla, osim ribe) kvalifikuju kao namirnice nižeg kvaliteta.

Takođe veliku pažnju posvećujem specifičnoj ishrani i hidrataciji tokom dugih treninga i trka.

vladimir-savic-1

Fizička ili mentalna snaga – šta je važnije za bavljenje ovim sportom?

VS: Mentalna snaga je važnija za bavljenje bilo kojim sportom. Mentalna snaga vas nosi kroz nebrojene sate treninga i ona vam pruža mogućnost da ostvarite svoj pun potencijal. Verujem da ovaj princip važi za sve, ne samo za sport.

Kako pronalazite balans u svom životu – da li je teško “uklopiti” privatan život sa napornim treninzima?

VS: Bitno je da jasno definišite listu svojih prioriteta i stvari sagledate realno. Pitate me da li je teško “uklopiti” sve. Ukoliko su lake pobede vaša stvar, zaobiđite triatlon 🙂 Ali ako pronalazite zadovoljstvo u tome da date sve od sebe, da ste dobro organizovani i sve postižete, apsolutno je moguće “uklopiti” treninge sa privatnim i poslovnim životom. Verujem da trening treba tako planirati da doprinese kvalitetu života.

IRONMAN South Africa 2015 (10) copy

Koji je Vaš ultimativni sportski cilj?

VS: Moj ultimativni sportski cilj je da iskustvo stečeno tokom svih prethodnih godina prenesem na sportiste sa kojima radim, kako bi oni uživali u treningu i ostvarili svoje sportske ciljeve.

Koji savet biste dali svima onima koji bi želeli da se oprobaju u triatlonu?

VS: Krenite sa nekom od kraćih distanci i verujte u sebe. Najviše hrabrosti je potrebno za taj prvi korak. Ali ako date šansu sebi i ovom prelepom sportu, siguran sam da će osvojiti vaše srce.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.