Video: Moć Photoshopa demonstrirana za 90 sekundi!

photoshop-2

Svakoga dana smo okruženi hiljadama fotografija koje su “ulepšane” u Photoshopu. Ove fotke nas “vrebaju” sa bilborda, naslovnih strana magazina i na milionima internet sajtova. Svi smo svedoci neverovatnih efekata ovog “svemoćnog” programa koji je stvoren za kreiranje vizuelnog savršenstva (ili bar one vizije savršenstva koju propagiraju mediji) – za stanjivanje struka, uvećanje grudi, brisanje celulita, strija i ostalih telesnih “mana”.

*** Ukoliko ste propustili: Žene tigrice: Evo kako je jedna fotografija učinila da zavolimo svoje nesavršenosti!

Ono što zabrinjava je činjenica da mnogi od nas nisu ni svesni koliko je rada i truda uloženo u retuširanje fotografija kako bi se stvorila “idealna” žena. Iz tog razloga, poznata grafička dizajnerka iz Real Digital Arta, Elizabeth Moss, kreirala je video klipove od po 90 sekundi na kojima možemo videti kako su pojedine fotografije, za čije je modifikovanje inače bilo potrebno i po nekoliko sati, izgledale pre i posle obrade u Photoshopu.

“Ovi kratki video klipovi su jedinstveni zato što nijedan od mojih kolega nikada nije napravio ništa slično. Mnogi slični klipovi koje možete pronaći na internetu su izuzetno lošeg kvaliteta i nisu reprezentativan pokazatelj tipičnog procesa ulepšavanja kroz koji prolazi svaka fotografija koju vidite u modnim magazinima i na reklamama.”

U pojedinim video klipovima, Mossova je modelima dodavala čak i pore:

Dog gledamo ove kratke kipove u kojima Mossova uvećava oči modela i sužava njihova “preširoka” lica, postajemo svesni jednog od najvećih društvenih problema današnjice – činjenice da ideali lepote u 21. veku ne “počivaju” na realnosti već na izmenjenim fotografijama i lažnoj (nepostojećoj) savršenosti.

Izvor: huffingtonpost.com

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.