majčinstvo
(foto: Favim)

Ako  verujete da su kasne dvadesete godine idealne za prvu trudnoću – grešite!

Trudnoća nakon 35. godine života obično se smatra rizičnom, a kao razlozi se navode moguće komplikacije u poznim fazama trudnoće.

Ipak, nova studija sprovedena na University of Southern California u SAD-u otkrila je da rađanje deteta nakon 35. poboljšava mentalne sposobnosti majke.

majčinstvo-2
(foto: Favim)

U okviru istraživanja sprovedeno je nekoliko testova. Među ispitanicama nalazili se 830 žena u menopauzi koje su testirane u više oblasti – vizuelnoj percepciji, verbalnom pamćenju, koncentraciji i pažnji.

Žene koje su dete rodile nakon 35. godine života postigle su bolje rezultate na ovim testovima – poput onog koje pokazuje verbalno pamćenje ili kognitivne sposobnosti.

Ovakvi rezultati su povezani sa hormonima estrogenom i progesteronom, koji su vrlo aktivni tokom trudnoće, a dokazano je da imaju pozitivne uticaje na hemijske procese u mozgu.

Iako vas niko ne može naterati da imate dete u dobi kada to ne želite, možda bi o čitavoj stvari trebalo dobro da razmislite.

Naravno, najbolje vreme za rađanje dece jeste ono kada vi osetite da ste spremni da postanete majka, ali ne bi bilo loše da se i rezultati ovakvih istraživanja uzmu u obzir.

Izvor: news.usc.edu
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.