Vakcina sprečava: Srbija protiv raka grlića materice

srbija-protiv-raka-grlica-materice

Pod sloganom “Vakcina sprečava. Srbija protiv raka grlića materice” u Srbiji se od 22. do 28. januara obeležava Nedelja prevencije raka grlića materice.

Osnovni cilj kampanje, koju sprovodi udruženje građana Roditelj, uz podršku Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanović Batut, jeste unapređenje javne svesti o značaju i mogućnostima prevencije raka grlića materice imunizacijom.

Gordana Plemić, predsednik udruženja Roditelj smatra da da je podizanje svesti roditelja o značaju primarne prevencije oboljenja koje izaziva humani papiloma virus (HPV) ključno u borbi sa ovom vrstom kancera.

“U Srbiji svake godine od raka grlića materice oboli oko 1.250, a umre 470 žena. Svakoga dana izgubimo jedan život, jedna majka, sestra, baka.. strada od ove bolesti. S toga je cilj naše kampanje da podignemo svest stanovništva, a posebno roditelja, o mogućnostima prevencije svih bolesti izazvanih HPV virusom. Najbolji način zaštite od humanog papiloma virusa, uzročnika kancera grlića materice, je vakcina, koja se u svetu veoma uspešno primenjuje već deset godina, a nadamo se, u 2017. godini biće dostupna i našim građanima”, rekla je Gordana Plemić, predstavnica udruženja građana Roditelj.

Ministarstvo zdravlja podržalo je kampanju Vakcina sprečava. Srbija protiv raka grlića materice uz čvrstu opredeljenost Vlade Republike Srbije da se u narednom periodu stopa smrtnosti od ovog kancera drastično smanji i konačno u Srbiji pobedi rak grlića materice.

“Ministarstvo zdravlja je na osnovu preporuke Republičke stručne komisije za infektivne bolesti, Republičke stručne komisije za ginekologiju i predloga Instituta za Javno zdravlje preduzelo sve potrebne mere, te će u 2017. godini i zvanično početi dobrovoljna HPV imunizacija dečaka i devojčica uzrasta od 12 godina i to na teritoriji cele zemlje”, istakao je nedavno Berislav Vekić, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja.

U okviru Nedelje prevencije, koja se u Srbiji održava istovremeno kao i u drugim zemljama Evrope, biće organizovane javne tribine i predavanja za zaposlene u Privrednoj komori Srbije i Službenom glasniku kao i u drugim kompanijama i organizacijama, gde će roditeljima, od strane eminentnih lekara, imunologa, ginekologa i pedijatara, biti pružene sve informacije o HPV vakcini, njenoj primeni, delovanju, efektima i bezbednosti.

Pored toga, celokupan repertoar Ustanove kulture Vuk Stefanović Karadžić biće posvećen prevenciji i borbi protiv karcinoma grlića materice, a svi putnici Aerodroma Nikola Tesla biće u prilici da se na štandu udrženja Roditelj informišu o važnosti i mogućnostima primarne prevencije raka grlića meterice.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.